Supertalent Tom Pidcock gefileerd: “Zelfs boven 2.000 meter veranderen zijn waardes niet”

  Coach Kurt Bogaerts maakt een uitgebreide analyse van zijn poulain Tom Pidcock

  Zo veelzijdig als Mathieu van der Poel, in de klimklassiekers nu al de gelijke van Wout van Aert. Met Tom Pidcock (21) is dit voorjaar een nieuw wielerfenomeen opgestaan. Zijn Belgische coach Kurt Bogaerts stelt hem aan u voor: “Ons doel is om van Tom een complete renner te maken, zoals Eddy Merckx vroeger.”

  Voor zijn naam kleeft al jaren het etiket supertalent. Met dank aan enkele uitschieters op jongeren-WK’s op de weg en in het veld. Al zijn er weinigen - tenzij je Remco Evenepoel heet - die het ook meteen waarmaken bij de profs. 

   

  Maar kijk: Tom Pidcock was dit voorjaar al een luis in de pels van de allergrootsten. Top 5 in Kuurne-Brussel-Kuurne en de Strade Bianche. Vervolgens getriomfeerd in de Brabantse Pijl en op enkele millimeters van de zege gestrand in de Amstel Gold Race. Twee keer tegen Van Aert. 

   

  “3 jaar geleden leerde ik Tom kennen”, herinnert zijn coach Kurt Bogaerts zich. “In het veld kon hij spectaculaire dingen met de fiets."

   

  "Maar zijn wereldtitel tijdrijden (junioren 2017) bewees dat hij ook inhoud heeft. Bij veel jonge renners gaat de weg naar de top met meer vallen dan opstaan, maar dat is bij Tom niet het geval.”

  Tom Pidcock klopt Wout van Aert in de Brabantse pijl

  Compleet palmares

  Volgens Bogaerts heeft zijn enorme leergierigheid daar veel mee te maken. "Tom is als een spons. Hij neemt alles meteen op en leert snel. Zijn meest gebruikte woord is "why"", lacht Bogaerts. "Als je dan met een verstandige uitleg komt, voert hij alles heel nauwkeurig uit."

   

  Naast zijn mentale kwaliteiten springt Pidcock er ook fysiek bovenuit. Met zijn lichaamsbouw gemaakt voor het hooggebergte, maar tegelijk ook explosief. Bogaerts: "Op dit moment kan je geen enkele koers voor hem uitsluiten. Het is nog afwachten waar zijn limieten liggen."

   

  "De volgende stap is een ronde van 8 à 9 dagen om te kijken hoe het daarin gaat. Maar de Baby Giro vorig jaar (die Pidcock won) toonde dat dat heel goed liep."

   

  "Tom beschikt over een uitstekend herstelvermogen en presteert goed op grote hoogtes. Vorig jaar reed hij een mountainbikewedstrijd boven de 2.000 meter en zijn waardes veranderden niet. Dan weet je dat hij capaciteiten heeft voor het hooggebergte."

  Er zijn veel gelijkenissen tussen Tom en Mathieu Van der Poel

  Bij zijn team INEOS Grenadiers maken ze dan ook al plannen om Pidcock uit te spelen in de Vuelta. In Groot-Brittannië zien ze in het supertalent al volop een opvolger voor het succesvolle rijtje met Bradley Wiggins, Chris Froome en Geraint Thomas. 

   

  “Maar het eerste doel is om van Tom een complete renner te maken", aldus Bogaerts. "Zoals Merckx vroeger. Iemand die een zo compleet mogelijk palmares bij elkaar kan rijden. Al is het niet meer van deze tijd om dat in een seizoen te doen.”

  Geen glazen kooi

  Door de klasse en liefde voor vele wielerdisciplines - ook bij Pidcock zijn de crossfiets en mountainbike nooit veraf - trekken veel mensen de parallel met Mathieu van der Poel. 

   

  “Toevallig stond ik tijdens Milaan-Sanremo met zijn papa Adrie te praten", vertelt Bogaerts. "En we kwamen tot dezelfde vaststelling. Er zijn inderdaad veel gelijkenissen in de manier waarop ze omgaan met hun sport. Ze willen niet in een glazen kooi geduwd worden - je moet ze vrijheid geven."

   

  "Afgelijnde trainingen zoals Wout van Aert afwerkt, zouden bij hen niet werken. Beiden willen ook goed ondersteund worden, met het beste materiaal rijden en een goede omkadering hebben. Qua intrinsieke kwaliteiten heeft Tom wel meer een klimprofiel dan Mathieu, terwijl hij sterker zal zijn in vlakkere wedstrijden."

  Soms moeten we Tom beschermen tegen zichzelf

  Nochtans staat de ploeg van Pidcock niet meteen bekend om zijn vrije manier van koersen. “Maar eigenaar Dave Brailsford benadrukte dat ze af wilden van de "robotische" manier van koersen. Ze willen agressiever rijden."

   

  "Dat past ook in het plaatje van de nieuwe sponsor Grenadiers, die 4x4's produceert. Soms moeten we Tom op dat vlak wel beschermen tegen zichzelf."

   

  "Ach, het geeft vertrouwen dat hij nog enorm veel tijd heeft. Het is nu vooral zaak om zich de komende jaren fysiek en mentaal goed te blijven ontwikkelen."

  Velen vergelijken Tom Pidcock met die andere alleskunner Mathieu van der Poel