Politici zetten licht op groen voor vaccinatie van olympische atleten

  Belgische atleten die deze zomer deelnemen aan de Olympische Spelen zullen zo snel mogelijk gevaccineerd worden. Dat is maandag beslist op een interministeriële conferentie.

  Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) kan eindelijk opgelucht ademhalen: de Belgische atleten die deze zomer naar Tokio trekken, zullen prioritair gevaccineerd worden.

   

  Het BOIC ijverde al langer voor een versnelde vaccinatie van de Belgische olympische atleten, maar moest afwachten wat er op politiek niveau beslist werd.

   

  Maandag is er dan het langverwachte groen licht gekomen: op een interministeriële conferentie is unaniem beslist om de Belgische olympische atleten zo snel mogelijk te vaccineren.

   

  Daarvoor zullen de nodige vaccins gereserveerd worden. De sporters zullen hun prikje krijgen in het vaccinatiecentrum op de Heizel in Brussel. Verschillende andere landen zijn eerder ook al gestart met de vaccinatie van hun olympische atleten.

   

  BOIC-topman Olav Spahl, de Chef de Mission voor Tokio 2020, reageert verheugd. "We willen uitdrukkelijk de bevoegde instanties bedanken voor het constructieve overleg de voorbije weken en voor deze beslissing", klinkt het.

   

  "Ook de steun van de topsportpartners alsook de Ministers van Sport was cruciaal om dit mogelijk te maken. Deze vaccinatie betekent een belangrijke bijdrage voor de atleten in hun voorbereiding op de Spelen. We zijn al in contact met het vaccinatiecentrum op de Heizel in Brussel om de praktische details uit te werken."

  "170 olympische en 55 paralympische atleten gevaccineerd, coaches niet"

  Minister van Sport Ben Weyts is blij: "De olympische gedachte luidt toch: "Dat de beste moge winnen." Nu dreigden de gevaccineerden te gaan winnen. Met een vaccinatie kunnen onze atleten met gelijke kansen naar de Olympische Spelen."

   

  De minister geeft wat meer concrete cijfers: "Het gaat om 170 olympische en 55 paralympische atleten. Van hun entourage zijn er velen actief in de zorgsector, zoals kinesisten en medici, die zijn al gevaccineerd."

   

  Belangrijk: de coaches worden niet meegenomen in deze olympische vaccinatie. "Voor alle duidelijkheid is er geen vaccinatieplicht. Het gaat hem net om de atleten die een risico lopen om hun aanloopperiode naar de Spelen gedwarsboomd te zien en dus ook hun prestaties."

   

  "Enerzijds omdat ze besmet kunnen raken, maar anderzijds ook omdat ze te laat zouden kunnen gevaccineerd worden met mogelijks bijwerkingen."

  Thomas Briels: "Vaccin kan impact hebben op kleur medaille"