Peter Vandenbempt: "Tweede plaats is nu de ambitie van Anderlecht"

  Blijdschap bij Anderlecht-eigenaar Marck Coucke na de zege op STVV.

  De reguliere competitie in de Jupiler Pro League zit erop en we weten wie de Champions' play-offs speelt, wie de Europe play-offs en wie degradeert. Peter Vandenbempt neemt de 34e speeldag onder de loep in zijn wekelijkse analyse en staat stil bij Anderlecht, AA Gent en Moeskroen.

  "Grote tevredenheid, maar geen euforie bij Anderlecht"

  Als je ziet waar Anderlecht vandaan komt en als je ziet welk parcours het heeft afgelegd, is het eigenlijk wel een redelijk straffe prestatie. Ik heb gewaardeerde analisten in de loop van het seizoen toch vaak horen zeggen dat het heel sterk zou zijn om de top 4 te halen met deze ploeg, een nieuwe coach en zonder geld in de kas.

   

  Tegelijk denk ik dat de bazen van Anderlecht altijd wel gevonden hebben dat deze spelerskern de kwaliteiten had om in de top 4 te eindigen en om Europees voetbal te halen. Dat was in principe toch de minimumdoelstelling.

   

  Er was dus gisteren wel heel grote tevredenheid bij de hele Anderlecht-familie, vooral ook omdat het er heel lang slecht uitgezien heeft. Play-off I leek enkele keren verloren.

  De ambitie van Anderlecht is nu de tweede plaats. Dat past bij de mentaliteit van de club.

  Peter Vandenbempt

  Maar Anderlecht heeft het zelf voor mekaar gekregen met die 12 op 12, met overwinningen tegen Antwerp en Club Brugge. Met de rug tegen de muur ook, tegen Genk en Standard.


  Ze mogen dus tevreden zijn, maar er was voor alle duidelijkheid geen euforie, zeker niet bij de coach. Anderlecht wil nu de 2e plaats, want die betekent de voorronde van de Champions League en meteen ook Europees voetbal tot Nieuwjaar. Want als je uitgeschakeld wordt in de voorrondes, kom je terecht in de poulefase van de Europa League.


  Vincent Kompany wilde geen viering of champagne in de kleedkamer. De ambitie is nu de 2e plaats, dat past bij de mentaliteit van Anderlecht.
  Met Racing Genk dat zaterdag een periode heel erg goed voetbalde op Antwerp en Antwerp dat terugkwam op karakter en nog won met dank aan de oude garde: dat wordt nog een mooie strijd voor de 2e plaats, ver achter Club Brugge.