Spanjaard Diaz grijpt de macht in koninginnenrit Ronde van Turkije

  De Spanjaard Jose Manuel Diaz heeft de 5e etappe in de Ronde van Turkije op zijn naam geschreven. De renner van Delko was de sterkste van een groepje stervende zwanen op de flanken van de loodzware slotklim. Diaz neemt ook de leiderstrui over van Mark Cavendish.

  In de 160 km lange etappe tussen Kemer en Elmali moest er donderdag flink geklommen worden, met een col van 3e categorie en 2 beklimmingen van 1e categorie. De slotklim van 11,5 km naar Elmali telde enkele stroken met een stijgingspercentage van 15%.

   

  Geen spek voor de bek van Mark Cavendish dus, die na 3 ritzeges op rij het initiatief aan de klimmers kon laten. Op 10 kilometer van de streep was het einde verhaal voor de Brit van Deceuninck-Quick Step.

   

  Op de slotklim werd jacht gemaakt op een kopgroep die de koers gekleurd had, maar tekort kwam om daarvoor beloond te worden. Joel Suter werd als laatste overgebleven vluchter opgeraapt op dik 3 kilometer van de streep.

   

  In een zenuwslopend slot gooide de Deen Charmig als eerste zijn troeven op tafel. De jonge Deen sloeg aanvankelijk een gaatje, maar kon dat niet vasthouden. Van het kwintet dat streed om de dagzege had de Spanjaard Diaz uiteindelijk nog het meeste jus in de benen.

  Uitslag rit 5:

  1. Jose Manuel Diaz (Spa) 160 km in 4u25'25"
  2. Jay Vine (Aus) z.t.
  3. Eduardo Sepulveda (Arg)
  4. Anders Halland Johannessen (Noo) 15"
  5. Jhojan Garcia (Col)
  6. Merhawi Kudus (Eri) 18"
  7. Anthon Charmig (Den) 20"
  8. Delio Fernandez (Spa) 23"
  9. Quentin Pacher (Fra) 38"
  10. Artjom Nytsj (Rus) 42"

  Stand na rit 5:

  1. Jose Manuel Diaz (Spa) in 18u38'27"
  2. Jay Vine (Aus) op 4"
  3. Eduardo Sepulveda (Arg) 6"
  4. Anders Halland Johannessen (Noo) 25"
  5. Jhojan Garcia (Col) z.t.
  6. Merhawi Kudus (Eri) 28"
  7. Anthon Charmig (Den) 30"
  8. Delio Fernandez (Spa) 33"
  9. Quentin Pacher (Fra) 48"
  10. Artjom Nytsj (Rus) 52"