10 jaar geleden won Vansummeren in de Hel: "Wist donderdag al dat ik iedereen kon lossen"

  Johan Vansummeren in het stof van Parijs-Roubaix 2011.

  Vandaag is het exact 10 jaar geleden dat Johan Vansummeren Parijs-Roubaix won. Op 10 april 2011 verraste hij zowat alles en iedereen, behalve zichzelf. "Het was een van die zeldzame momenten dat je als renner enkel moet sturen en je je benen niet voelt", vertelt Vansummeren.

  Solo en op een band die langzaam leegliep kwam Johan Vansummeren in 2011 de piste in Roubaix opgereden. Zijn vreugdeuitbarsting daarna is legendarisch. "Ik krijg er nog altijd kippenvel van", zegt Vansummeren. 

   

  "Die zege brengt mooie herinneringen naar boven, zoveel is zeker. Het is de mooiste dag van mijn leven eigenlijk. Het was echt iets waar ik enorm hard voor had gewerkt en als het dan lukt, dan is dat een fantastisch gevoel." 

   

  "Ik moet opletten wat ik zeg, maar de donderdag voor Parijs-Roubaix wist ik al dat ik er iedereen zou kunnen afrijden. Op de verkenning wou Thor Hushovd als wereldkampioen tonen hoe goed hij was en trok door. Maar ik kon er nog vlotjes langs." 

   

  "Dat zijn van die zeldzame momenten dat je als renner enkel moet sturen en je je benen niet voelt. De Ronde van Vlaanderen had ik toen niet gereden, maar die week had ik wel getraind, getraind, getraind."

   

  "Ik heb niet veel koersen gewonnen omdat ik niet kon sprinten, maar als ik een klassieker kon winnen, dan Parijs-Roubaix. Die koers lag me en die dag viel alles op zijn plaats."

  Op de verkenning wou Thor Hushovd als wereldkampioen tonen hoe goed hij was en trok door, maar ik kon er nog vlotjes langs.

  Geen fan van Cancellara

  Op het podium in Roubaix stond Johan Vansummeren een trapje hoger dan topfavoriet Fabian Cancellara. "Fabian kijkt maar wat zuur op het podium, he", zegt Vansummeren als hij opnieuw naar de beelden van toen kijkt. "Dat mag natuurlijk ook als je tweede bent geworden."

   

  "Dat ik naast een van de grootste kampioenen van dat moment sta? Ja, op vlak van prestaties wel, maar op vlak van karakter niet voor mij. Op vlak van karakter was Tom Boonen voor mij veel groter. Ik ben niet zo een Cancellara-fan. Hij is niet de grote, vriendelijke man zoals hij het hier 10 jaar lang door iedereen heeft willen laten geloven. Hij is een winnaar, maar winnaars zijn boos of misschien zelfs jaloers als ze niet winnen."

   
  "Wat ik wel merkte: als je samen met Cancellara op het podium staat, dan sta je niet tussen janneke en mieke." 

   

  Dat werd ook in de Verenigde Staten opgemerkt, waar Parijs-Roubaix de belangrijkste klassieker van het jaar is. "Ik moest opeens alle koersen in Amerika gaan rijden en met allerlei sponsors gaan eten in de VS. Ik werd opgevoerd als een grote attractie tijdens de ploegvoorstelling in Colorado."

  "Met mij is alles goed nu"

  Tien jaar na zijn zege in Parijs-Roubaix staat Johan Vansummeren ons te woord in zijn woonkamer in Lommel. Vijf jaar na zijn grootste zege in zijn carrière moest hij stoppen met wielrennen door hartproblemen.

   

  "Ik heb even met een wrang gevoel moeten stoppen met wielrennen en dat is niet makkelijk geweest. Maar tijd heelt alle wonden. Met mij is alles in orde nu en mijn hart klopt nog."

  Bekijk het bezoek aan Johan Vansummeren