Uw gids voor de Ronde van het Baskenland: nieuw duel Pogacar-Roglic

  Pogacar en Roglic kijken elkaar in het Baskenland weer in de ogen.

  Vanaf vandaag hebben de klimmers het voor het zeggen in de Ronde van het Baskenland. Wat staat het peloton te wachten? Wie legt Tadej Pogacar en Primoz Roglic het vuur aan de schenen? Met deze voorbeschouwing bent u helemaal mee.

  Zo was het in 2019: 4x Bora, maar Astana triomfeert

  Nog even ter herinnering om te beginnen: vorig jaar was er door corona geen Ronde van het Baskenland.

   

  Daarom gaan we meteen terug naar 2019, toen BORA-Hansgrohe domineerde. Maximilian Schachmann mocht 3 keer juichen in de eerste 4 ritten en pronkte zo 4 dagen lang in de leiderstrui.

   

  Op dag 5 wisselde de Duitse troepenmacht het geweer van schouder. Emanuel Buchmann tekende voor de 4e BORA-overwinning. Hij nam de leiderstrui van zijn ploegmaat over.

   

  Toch kon de Duitse ploeg de eindoverwinning niet over de streep trekken. Astana pleegde in de slotetappe een coup. Jakob Fuglsang hees zijn kopman Ion Izagirre in het geel.

  Lees ook:

  Ronde van het Baskenland klassement

    naamploegresultaat
  1Ion IzagirreAST19:24:09
  2Daniel MartinUAD+29
  3Emanuel BuchmannBOH+31
  4Jakob FuglsangAST+36
  5Adam YatesMTS+51
  6Tadej PogacarUAD+1:36
  7Mikel LandaMOV+2:56
  8Mikel NieveMTS+3:13
  9Patrick KonradBOH+3:29
  10Maximilian SchachmannBOH+3:44

  Het parcours: het klimvenijn zit in de staart

  De Ronde van het Baskenland staat bekend voor klim- en punchspektakel. Ook dit jaar kunnen zowel de klimgeiten als de explosieve springveren hun graantje meepikken.

   

  De klassementsmannen moeten op de 1e dag al meteen vol aan de bak met een tijdrit. Het gevecht tegen de klok begint en eindigt met een pittige beklimming.

   

  Rit 2 en 3 is spek voor de bek van de echte klimmers. Na een resem pittige beklimmingen finishen de renners 2 keer bergop. 

   

  Na het echte klimwerk is het op dag 4 en 5 aan de punchers. Over een glooiend parcours rijden de renners richting een vlakke aankomst. 

   

  Het zwaartepunt van de Baskische zesdaagse ligt op het einde. De renners sluiten af met een korte maar krachtige koninginnenrit. De renners krijgen geen ademruimte met 7 beklimmingen in 112 kilometer.

  De apotheose in het Baskenland: een klimspektakel om duimen en vingers af te likken.

  Ronde van het Baskenland
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1individuele tijdritBilbao - Bilbao13,9 kmRoglicRoglic
  2wegwedstrijdEl Corrillo - Sestao154,8 kmAranburuRoglic
  3wegwedstrijdAmurrio - Ermualde167,7 kmPogacarRoglic
  4wegwedstrijdVitoria-Gasteiz - Hondarribia189,2 kmIzagirreMcNulty
  5wegwedstrijdHondarribia - Ondárroa160,2 kmHonoréMcNulty
  6wegwedstrijdOndárroa - Arrate111,9 kmGauduRoglic

  Het deelnemersveld:

  Tour-rivalen Tadej Pogacar en Primoz Roglic kruisen in het Baskenland voor de eerste keer dit seizoen de degens. De Slovenen zijn de gedoodverfde favorieten voor de eindzege.

   

  Als 2 honden vechten om een been, loopt Adam Yates of Maximilian  Schachmann er misschien mee heen? Yates toonde zich de beste berggeit van de kudde in Catalonië en Schachmann snoepte op de valreep de overwinning weg van Roglic in Parijs-Nice.

   

  Bora stuurt Buchmann en Kelderman mee met Schachmann. Adam Yates kan rekenen op onder anderen Tao Geoghegan Hart, Richard Carapaz en onze landgenoot Laurens De Plus.

   

  Ook Bauke Mollema, Hugh Carthy, Mikel Landa, Jakob Fuglsang, Rigoberto Uran, Sergio Higuita, Enric Mas, Marc Hirschi en de herboren Esteban Chaves schitteren op de knappe startlijst.

  De Belgen in het Baskenland: 

   

  Pieter Serry en aanstormend klimtalent Mauri Vansevenant verdedigen de strepen van Deceuninck-Quick Step. Intermarché-Wanty-Gobert vaardigt twee snelle landgenoten af: Quinten Hermans en Tom Devriendt. 

   

  De ervaren Thomas De Gendt neemt de jonkies Sylvain Moniquet en Steff Crass onder zijn vleugels bij Lotto-Soudal. Ben Hermans is erbij voor Israel Start-Up Nation. Ilan Van Wilder (Team DSM) en Laurens De Plus (Ineos Grenadiers) sluiten het Belgische rijtje af.

  Kan klimtalent Mauri Vansevenant in het Baskenland een 2e keer zegevieren bij de profs?

  Live bij Sporza

  Elke dag houden we u op de hoogte van de gebeurtenissen in de Ronde van het Baskenland. Op onze website en in onze app volgen we elke etappe met tekstupdates en een verslag op het einde van de rit.