Elise Mertens: "Kon beste spel niet spelen door nieuwe last aan borstspier"

  Elise Mertens kreeg tijdens de match tegen Naomi Osaka weer last van haar borstspier, maar kon de match wel uitspelen.

  Voor Elise Mertens (WTA-17) was de 1/8e finale in Miami het eindstation. Ze strandde tegen nummer 2 Naomi Osaka. Dat op zich is geen verrassing, maar onze landgenote kon haar kansen niet voluit verdedigen: ze kreeg tijdens de match weer last van haar borstspier, iets wat haar dit jaar al vaker overkwam.

  De 25-jarige Mertens ging met 6-3, 6-3 onderuit. "Ik heb niet mijn beste spel gespeeld", reageerde Mertens. "Of ik heb mijn beste spel niet kunnen spelen door nieuwe last aan mijn borstspier. Vooral bij de opslag was de impact groot", legde ze de vinger op de wonde. De cijfers zijn duidelijk: 0 aces, 9 dubbele fouten en 55 % 1e opslagen. "En net die opslag is heel belangrijk tegen Osaka."

   

  Ze gaf wel toe dat ze met te veel fouten aan de partij begonnen was. "Wellicht omdat ik te veel risico nam, ik was iets te agressief. Daarna vond ik beter mijn ritme en kon ik haar harder laten werken om punten te winnen", deed de beste Belgische haar verhaal van de match, waarin ze 3-0 en 5-1 achterkwam.

   

  "Het was niet slecht, ik probeerde langs de lijn te spelen, wat naar voren te komen, maar als de opslag niet gaat, is het moeilijk om in het voordeel te komen."

   

  In de 2e set kreeg ze weer te veel last van die borstspier, waarop ze zich 2 keer liet behandelen. Voor ze het veld opkwam, had Mertens naar eigen zeggen geen pijn: "Ik had 2 dagen geleden wel iets gevoeld, maar dat zette zich niet echt door. In het begin ging het nog, maar het werd erger naarmate de match vorderde."

   

  "Ik hoopte dat het beter zou gaan met tape, maar helaas was dat niet het geval. Ik kon wel mijn match beëindigen. Ik zal nu de kiné opzoeken, maar het is zeker niet zo erg als in Adelaide." (lees voort onder foto)

  "Denk aan overbelasting, wil volgende week in Charleston spelen"

  Wat is er juist aan de hand met haar borstspier? "Er is niks. Het is niet zoals die verkramping in het begin van het jaar. Ik denk nu niet dat het om een scheurtje gaat, ook niet om een ontsteking. Ik heb op dit moment ook geen pijn. Het zal een beetje overbelasting zijn. De ballen in Miami zijn ook heel hard, zeker als ze nieuw zijn."

   

  "Dat speelt allemaal mee natuurlijk. Het is nu zaak om goed te herstellen, te rusten en me te verzorgen om volgende week klaar te zijn. Ik ben ingeschreven in het graveltoernooi van Charleston en mijn doel is om daar deel te nemen."

   

  Het is al de 3e keer dit jaar dat haar schouder of de rechterborstspier Mertens kopzorgen geeft. Begin januari zag ze zich genoodzaakt om verstek te laten gaan voor WTA-Abu Dhabi en om dezelfde reden liet ze WTA-Adelaide na de Australian Open schieten.

   

  "Ik speelde dit jaar eigenlijk nog geen enkel toernooi zonder blessure", gaf Mertens toe. "Op de Australian Open bleef het oké, maar in Dubai speelde ik pas in mijn laatste match (tegen Muguruza, red) zonder pijn. Anderzijds kan ik er ook wel mee spelen, dat is ook een mentale sterkte."

   

  "Anderzijds wil je natuurlijk altijd topfit zijn. Ik denk gewoon dat de spieren echt gespannen staan. Behalve verzorging en schouderoefeningen is er niet veel anders aan te doen. De kleine beetjes helpen."

   

  "Voor de rest mag ik niet klagen van mijn week. Al was het een beetje met vallen en opstaan, zoals tegen Kontaveit, ik heb in Miami nog nooit de 1/8e finales bereikt. Ik neem de goeie zaken mee. En ik kijk al uit naar spelen op gravel."  

  Osaka: "Heel goed begonnen"

  Naomi Osaka moest dus niet tot het uiterste gaan tegen Mertens. En daar was de laureate van de Australian Open blij mee. In de 1e set kwam ze 5-1 voor, maar had ze wel 7 setballen nodig om er 6-3 van de maken.


  "Ik begon heel goed aan de match, maar daarna liet ik het om een of andere reden een beetje los. Mijn snelheid was niet dezelfde meer. Vanaf dan was het een mentale kwestie. Op het eind was het voor wie het hardste vocht."

  lees/bekijk ook: