De klop van de hamer vermijden? Onze voedingsdeskundige geeft je 5 cruciale tips

  Stephanie Scheirlynck is gespecialiseerd in sportvoeding.

  Sam Bennett maakte zondag tijdens Gent-Wevelgem de cruciale fout om te veel naar binnen te spelen. Gevolg: alles moest er in volle inspanning weer uit. Voedingsdeskundige Stephanie Scheirlynck geeft u 5 tips om niet in hetzelfde schuitje te belanden en de man met de hamer tegen te komen. 

  Tip 1: ook je maag is een spier. Test alles op voorhand goed uit

  "Een goede voorbereiding is cruciaal. Het belangrijkste is dat je alles op voorhand goed uittest. Je moet je maag- en darmsysteem trainen net zoals je je spieren traint."

  "Probeer ook goed op te bouwen. Begin eerst eens met sportdrank in plaats van water in je drinkfles. Als dat geen problemen geeft, kan je eens verschillende sportrepen of gelletjes uittesten. Bouw zo langzamerhand op en ga niet halsoverkop en zonder voorbereiding in 1 keer alles binnenspelen, want dat zou voor problemen kunnen zorgen."

  Je moet je maag- en darmsysteem trainen net zoals je je spieren traint. 

  Stephanie Scheirlynck

  Tip 2: neem een stevige maaltijd de avond voor je inspanning

  "De voorbereiding begint al de avond voor je grote inspanning. Je moet ervoor zorgen dat je de avond voordien je energietank goed vollaadt. Een goede pasta of iets met rijst. Een beetje meer dan dat je anders zou eten, maar overdrijf niet."

  Tip 3: neem een licht verteerbare maaltijd net vòòr je vertrekt

  "De ochtend voor de inspanning is het belangrijk dat je opnieuw koolhydraten opneemt. Die maaltijd moet licht verteerbaar zijn, want je lichaam heeft de tijd niet om iets zwaars te verteren. Dat kunnen een paar pannenkoeken of sandwiches zijn. Bovendien eet je het liefst niet te vroeg voor je vertrekt. Ideaal is om 1,5 of 2 uur voor het vertrek iets te eten."

  Tip 4: eet en drink genoeg tijdens de inspanning

  "Het meest cruciale moment om te eten is tijdens je inspanning. De clou van het verhaal is om vanaf het eerste uur al 60 tot 90 gram koolhydraten (dat staat gelijk aan 1 drinkfles + 1 à 2 energierepen/gels) op te nemen en dat elk uur opnieuw te doen."

  Tip 5: sla geen uur over

  "Het is ook heel belangrijk om systematisch te blijven eten. Het heeft geen zin om eerst 2 uur niets te eten en daarna dan alles in 1 keer naar binnen te spelen, want dan is het te laat."