Wel of geen Parijs-Roubaix?: "Wordt heel lastig omdat ziekenhuizen vol liggen"

  Steven de Jongh, ploegleider van Trek-Segafredo, was te gast in Extra Time Koers.

  Er staan grote vraagtekens achter Parijs-Roubaix op 11 april nu er een lockdown is afgekondigd in het Noord-Franse departement Hauts-de-France. Le Parisien kondigde vandaag een uitstel aan, L'Equipe noemt die informatie voorbarig. Ook in Extra Time Koers was het een thema. Trek-Segafredo-ploegleider Steven de Jongh denkt "dat het lastig wordt".

  Hebben de ploegen al informatie ontvangen? "Ik heb nog geen mail van (organisator) ASO gekregen", zegt De Jongh. "Maar ik denk dat het heel lastig wordt."

   

  "Ik hoorde gisteren dat de ziekenhuizen vol liggen en dat ze eigenlijk geen plaats hebben om een renner die zwaar valt op te vangen. Dan lijkt het me niet dat een koers kan doorgaan. Dan zou het een verstandige beslissing zijn, maar het zou natuurlijk heel jammer zijn. Ook voor alle mensen die thuis de koers op tv willen zien."

   

  Jasper Stuyven won bij de junioren in 2010 en was in 2011 2e bij de beloften. Ook bij de profs is de Helleklassieker een doel bij de winnaar van Milaan-Sanremo. Een ramp wil hij een eventueel uitstel niet meteen noemen: "Parijs-Roubaix is al een keer uitgesteld geweest. Het zou heel jammer zijn, maar ik denk dat we allemaal al een beetje in de gewoonte zitten dat er af en toe een koers wordt uitgesteld of volledig afgelast."

   

  "Uiteraard is Parijs-Roubaix een monument en voor de klassieke renners een mooie kans. Ook met de vorm die ik heb. Maar ik kan er niets aan veranderen. Ik kan alleen nog maar hopen dat het misschien wel doorgaat. Indien niet, hopelijk wordt er later op het jaar dan een andere datum gevonden. Al zal dat wellicht dan heel laat op het jaar worden."

   

  Ook Tim Merlier zou van Parijs naar Roubaix meefietsen. "Dat was eigenlijk het hoofddoel van het voorjaar. Ik baal wel redelijk, maar het is nog niet officieel. Ik wil positief blijven."

  Als er geen plaats is om een renner die zwaar valt op te vangen, lijkt het me niet dat een koers kan doorgaan. Dat zou een verstandige beslissing zijn.

  Steven de Jongh

  De Wolf: "Vlaanderen is koersminded"

  Bij ons zien de organisatoren van de Ronde op 4 april het helemaal zitten om de koers veilig te organiseren. Waarom kan het bij ons wel en eventueel in Frankrijk niet? Dirk De Wolf: "Wij zijn koersminded. In Frankrijk telt er maar 1 wedstrijd, dat is de Tour de France."

   

  "Ik denk dat wij hier met de Ronde verleden jaar al bewezen hebben dat we kunnen organiseren zonder volk. Dat is ook nu aan het gebeuren. Vrijdag is er de E3 Harelbeke en dat zal ook van een leien dakje lopen."

   

  "Wij ademen koers, meer dan de Fransen. Wielrennen is nog meer dan voetbal momenteel bij ons dé sport, omdat wij winnaars hebben."