"Noa Lang had haat-liefdeverhouding met Jong Oranje, maar zijn status is veranderd"

  Noa Lang in (Jong) Oranje.

  Jong Oranje begint vandaag aan zijn missie om het Europees Kampioenschap U21 te winnen. Sporza zendt deze week twee groepsmatchen van Oranje uit. Stef de Bont van Voetbal International (VI) voorspelt aanvallend en avontuurlijk voetbal van onze noorderburen.

  "Als ik naar dit elftal kijk, vind ik het zeker mogelijk dat we op het einde de beker optillen." Het zijn de woorden van Justin Kluivert over dit EK. Zoals we het geloof in eigen kunnen bij Noa Lang de laatste maanden hebben leren kennen, vermoeden we dat Lang er net zo over denkt als zijn boezemvriend.

   

  "Door de recente prestaties van Noa Lang in België is zijn status bij Jong Oranje wel veranderd", vertelt Stef de Bont, die in Hongarije is om voor VI het EK te volgen. "Hij was tot daarvoor bankzitter bij Ajax en nu is hij basispion bij Club Brugge, waar hij voor goals en assists zorgt."

   

  "Lang had in het verleden een haat-liefdeverhouding met Jong Oranje. Zo zat hij een keer twee wedstrijden op een rij in de selectie zonder speelminuten en hij liet meteen zijn ongenoegen merken. Dan komt zijn emotionele kant boven."

   

  "Bondscoach Erwin van de Looi was daar niet mee gediend. Een deel van de verklaring waarom het goed loopt bij Brugge is dat hij daar goed wordt opgevangen, denk ik. Vooraf aan dit EK hebben de bondscoach en Lang contact gehad, heb ik begrepen, en beiden hebben er wel veel zin in."

   

  "Ik verwacht dus wel dat hij veel gaat spelen. Jong Oranje speelt in een soort 4-2-2-2, met twee centrale middenvelders, twee flankspelers en twee spitsen. Maar die flankspelers kruipen naar binnen om tussen de linies als een soort tien het spel te maken en de flanken open te laten voor de backs. Lang verwacht ik als een van de flankspelers die naar binnen komt."

  Aanvallend en avontuurlijk voetbal

  Het is een vreemd EK U21. De groepsfase wordt deze week afgewerkt van 24 t.e.m. 31 maart. De groepswinnaars en nummer twee van elke groep (er zijn 4 groepen) spelen van 31 mei t.e.m. 6 juni de knock-outfase. Het gevolg is dat er aan alle selecties na de groepsfase nog veel kan veranderen.

   

  Wie weet schuift Noa Lang of Myron Boadu (spits van AZ) tegen de zomer door naar de A-ploeg voor het EK. Voorlopig kan jong Oranje wel nog rekenen op Lang, Boadu, maar ook Justin Kluivert (Leipzig), Cody Gakpo (PSV) en Brian Brobbey (Ajax). Het is geen toeval dat we allemaal aanvallende spelers opsommen.

   

  "Je hebt ook wel nog talenten als Sven Botman (verdediger van Lille) of Perr Schuurs (verdediger van Ajax), maar het klopt dat dit Jong Oranje een aanvallend en avontuurlijk team is", zegt Stef de Bont. "Dat wil de bondscoach en hij heeft aangegeven dat hij het op het EK niet anders wil aanpakken."

   

  "Dit team beëindigde de kwalificatiecampagne voor dit EK met de meeste goals van alle landen. Het is ook geen team dat de bal wil om de bal te hebben. Dat was vroeger wel eens een Hollandse ziekte. Het grootste pijnpunt zijn de doelmannen."

  Dit Jong Oranje is een aanvallend en avontuurlijk team. Dat wil de bondscoach en hij heeft aangegeven dat hij het op het EK niet anders wil aanpakken.

  Frankrijk de topfavoriet?

  Deze week zullen we alvast leren of Nederland sterk genoeg is om mee te doen voor de hoofdprijs. Nederland speelt in de groepsfase tegen Roemenië, Duitsland en gastland Hongarije. 

   

  Bondscoach Erwin van de Looi zei na de loting dat zijn ploeg niet arrogant mag zijn, wel ambitieus moet zijn. De groepsfase overleven is dus de eerste opdracht en moet normaal ook lukken.

   

  "Nederland is niet dé topfavoriet, denk ik", zegt Stef de Bont. "Als ik de selecties bestudeer, lijkt Frankrijk (met onder meer Camavinga, Koundé en Guendouzi) me heel erg sterk. En ook Engeland heeft enkele sterke spelers geselecteerd (onder meer Hudson-Odoi en Greenwood)." 

   

  "Portugal en Duitsland zijn altijd goed op dit soort toernooien. Je weet alleen niet wat er van die selecties overblijft in juni voor de eindfase."

  6 EK-spelers in Belgische loondienst

  Behalve Noa Lang zijn er nog 5 spelers die in Belgisch dienstverband spelen, geselecteerd voor dit EK.

  • Niklas Dorsch van AA Gent bij Duitsland
  • Lukas Nmecha van Anderlecht bij Duitsland
  • Jacob Bruun Larsen van Anderlecht bij Denemarken
  • Kolbeinn Thordarsson van Lommel bij IJsland
  • Bastien Toma van Genk bij Zwitserland