Wordt 1B dinsdag ten grave gedragen? Voorstel op tafel voor 7 of 8 belofteteams

  De beloften van Club Brugge konden dit seizoen al meedraaien in 1B.

  Transformeert 1B volgend seizoen tot een opgewaardeerde beloftecompetitie? Dat is alvast het voorstel dat de G5 en Antwerp en Charleroi op tafel gooien. De 1B-clubs verzetten nu hemel en aarde om de beslissing nog tegen te houden.

  Aan de vooravond van de Algemene Vergadering van de Pro League is er grote ongerustheid bij de profclubs uit 1B. Aanleiding is een akkoord dat de G5 en Antwerp en Charleroi (zouden) bereikt hebben over het aantal belofteteams vanaf volgend seizoen in 1B. 

   

  Niet vier, zoals oorspronkelijk op tafel lag, maar wel zeven of acht, afhankelijk van of Virton finaal gelijk krijgt en een licentie bemachtigt. Het diende in februari een licentiedossier in en weet nog niet of het wordt toegelaten tot 1B of niet.

   

  Het akkoord is het resultaat van gemarchandeer en dreigementen. Op een vergadering daarover stelde AA Gent-manager Michel Louwagie zijn veto tegen vier belofteteams, omdat na Club Brugge dit seizoen al, vanaf volgend jaar dan nog drie andere clubs een oneerlijk groot voordeel zouden hebben tegenover concurrenten zoals Gent of Antwerp. 

   

  Een dreigement met een procedure voor de Belgische Mededingingsautoriteit – met de steun van Antwerp – volstond voor een ‘compromis’: dan maar met z’n allen in 1B. 

  Kleinere clubs gemakkelijk te overtuigen

  Een mogelijke beslissing maakt morgen op de AV deel uit van een heel pakket waarover in één beurt gestemd wordt. Daarbij onder meer ook een jaar extra met 18 clubs in 1A en kortere PO’s zoals dit seizoen. Ideaal om een heel aantal van de kleinere clubs te overtuigen. Zij zijn immers doodsbenauwd voor drie degradanten aan het eind van volgend seizoen. 

   

  Dat het voor drie clubs sowieso toch maar (één jaar) uitstel van executie is en dat die dan nadien in een halve beloftecompetitie terecht zullen komen, lijken die clubs niet te beseffen. Want de toevoeging van de belofteteams is niet beperkt in de tijd.

   

  Voor een akkoord is een tweederdemeerderheid vereist: de zeven clubs (G5 en Antwerp en Charleroi) samen zijn sowieso al goed voor 19 van de 47 stemmen. Voor het nu al noodlijdende en commercieel weinig interessante (en peperdure) 1B lijkt dit de definitieve doodsteek. 

   

  De helft van 1B zou immers uit belofteteams bestaan, wat een initiële profcompetitie degradeert tot een opgewaardeerde beloftecompetitie. Waardoor ook het niveau in 1B fors zal dalen. 

  1B-clubs trekken nog aan alarmbel

  De resultaten dit seizoen van Club NXT tonen aan dat het niveauverschil tussen de belofteteams en de profclubs uit 1B groot is. Het voorstel om nog meer belofteploegen toe te laten, is voor de 1B-clubs het zoveelste bewijs van de totale onverschilligheid van de zwaargewichten in ons voetbal tegenover 1B.


  Vandaar dat ze de alarmbel luiden en de komende uren tot de vergadering van morgen 10 uur nog hemel en aarde gaan bewegen om deze beslissing tegen te houden. De vraag is of dat gaat lukken. In de wandelgangen valt te horen dat clubs als Zulte Waregem, KV Oostende en OHL het voorstel genegen zijn. 


  En dus is de kans reëel dat clubs als Westerlo, RWDM of Lommel morgen machteloos moeten toekijken hoe zij de facto ten grave worden gedragen. 

  "Alles aan doen om scenario te vermijden"

  De 7 profclubs die actief zijn in 1B slaan de handen in elkaar. "We stellen alles in het werk om zo'n scenario te vermijden", zegt Philippe Bormans, als CEO van Union lid van het raad van bestuur van de Pro League.

   

  "Ik ga er alles aan doen om dit te vermijden, ook al heeft Union er volgend seizoen geen last van. Dit zou het einde betekenen van 1B en de clubs die er actief zijn. En dat enkel zodat de G7 zijn talenten dan een paar profmatchen per seizoen kan laten spelen?"