Met deze beloftes ronselen initiatiefnemers 1B-hervorming stemmen

  In de Algemene Vergadering van morgen wordt een voorstel op tafel gegooid om 7 of 8 belofteteams op te nemen in 1B. De initiatiefnemers van het akkoord over die hervorming van 1B (de G5 + Antwerp en Charleroi) handelen op zoek naar een meerderheid in de aloude traditie van de Pro League, met dreigementen en beloftes. 

  Heronderhandeling tv-akkoord voor OHL en Beerschot

  Een extra jaar met 18 clubs in 1A is voor een aantal teams al voldoende reden om akkoord te gaan met de dodelijke (belofte)injectie voor 1B. Maar andere teams hebben nog een zetje nodig. 

   

  Van OH Leuven en Beerschot werd vanuit hun nog zeer recente ervaring met de problemen van 1B toch enige solidariteit verwacht met de clubs die ze er in de zomer hebben achtergelaten. 

   

  Maar er is OHL en Beerschot een heronderhandeling van het tv-akkoord beloofd. Bij een extra jaar met 18 clubs in 1A moeten zij het in principe ook volgend seizoen nog met fors verminderd televisiegeld stellen. In ruil voor hun stem kan daar alsnog over gepraat worden. 

   

  Voor 1B-clubs Deinze en Lierse K. worden andere methoden gebruikt. Lierse K. – rode lantaarn in 1B - wordt afgedreigd met degradatie naar het amateurvoetbal als het niet instemt met de hervorming. Een loos dreigement, want er is al beslist dat er geen stijgers zijn vanuit 1e amateur en dus kan Lierse K. niet degraderen. 

   

  Deinze krijgt dan weer een extra jaar om zijn infrastructuur conform de geldende voorschriften van 1B aan te passen. Beide clubs zouden bereid/gedwongen zijn om dan maar akkoord te gaan. 

  Eleven Sports niet opgezet met nakende ontwikkelingen

  Intussen heeft ook rechtenhouder Eleven Sports zich informeel gemeld. De zender neemt met grote verbazing akte van de nakende ontwikkelingen en heeft enkele 1B-clubs laten weten niet geïnteresseerd te zijn om een dergelijke competitie nog uit te zenden. 

   

  Naar verluidt voelt Eleven Sports zich in dat geval ook niet langer gebonden aan het tv-contract voor 1B en dat zou de facto betekenen dat de 2e afdeling van ons voetbal ook daar in de kou komt te staan.