Wout van Aert mag in Tirreno zichzelf ontdekken als klassementsman: "Maar geef hem tijd"

  Wout van Aert mag zijn grenzen aftasten als klassementsman.

  Crosser, klassieke renner, sprinter, meesterknecht in de bergen, tijdrijder en nu ook klassementsman? Wout van Aert (26) probeert van woensdag tot en met volgende week dinsdag in Tirreno-Adriatico zijn grenzen af te tasten als kopman bij Jumbo-Visma. Merijn Zeeman, sportief directeur van de Nederlandse ploeg, schetst de verwachtingen.

  Wout van Aert reed afgelopen zaterdag met de Strade Bianche zijn eerste koers van 2021. Hij werd 4e in Siena.

   

  "Wout was heel positief na die koers", vertelt Merijn Zeeman aan Sporza. "Hij heeft het gevoel dat hij al heel goed is en dat heeft de analyse van zijn data ook aangetoond."

   

  "Van der Poel stak er bovenuit en ook Alaphilippe en Bernal waren beter, maar Wout heeft er veel vertrouwen opgedaan."

   

  "In 2019 had hij met deze data misschien gewonnen, maar het niveau was ontzettend hoog."

   

  Van Aert miste nog competitiekilometers. Meteen ook een les voor volgend jaar? Neemt hij dan misschien wel deel aan een aperitiefhapje voor de grindkoers in Toscane? 

   

  "Neen", antwoordt de sportief directeur van Jumbo-Visma, "want een extra koers past niet in het programma na het crossseizoen."

   

  "Wout zal altijd blijven crossen en na het WK moet er een herstelperiode volgen. Dat is nodig om een basis te leggen voor de klassiekers. We hadden dit dus verwacht."

  Wout van Aert eindigde 4e in de Strade Bianche.

  "Je wordt niet van vandaag op morgen klassementsrenner"

  Met Tirreno-Adriatico begint vandaag een nieuwe afspraak. Een belangrijke meeting, want Wout van Aert mag zich volledig laten gaan in functie van een eindklassement. Hij is de kopman van Jumbo-Visma.

   

  Merijn Zeeman: "Het was ons langetermijnplan dat Wout wil kijken hoe ver hij kan komen. Het heeft ook te maken met het aanscherpen van zijn vorm en elke dag tot het uiterste gaan."

   

  "Zo kan hij op conditioneel vlak een stap zetten en kan hij anderzijds leren als klassementsrenner. Dat willen we uitbouwen en dat wil Wout zelf ook graag."

  Wout is geen Pogacar of Bernal. Die zullen altijd in het voordeel zijn, maar Wout voelt zich goed. Hij wil zijn grenzen opzoeken en kijken waar zijn limieten liggen. 

  Merijn Zeeman, sportief directeur Jumbo-Visma

  "Ik denk dat hij er klaar voor is, ja. Wout is natuurlijk geen Pogacar of Bernal. Die zullen altijd in het voordeel zijn, maar Wout voelt zich goed."

   

  "Hij wil zijn grenzen opzoeken en kijken waar zijn limieten liggen. Daar word je altijd beter van. We zijn benieuwd."

   

  Wout van Aert maakte in de Tour indruk in het hooggebergte, maar dat was natuurlijk als knecht. Vanaf vandaag zal er een klik gemaakt moeten worden.

   

  "Je wordt niet van vandaag op morgen klassementsrenner. Dat willen we ontwikkelen."

   

  "Hij probeert het nu een eerste keer op WorldTour-niveau en hij moet tijd krijgen om zich te ontwikkelen. Het resultaat is voor ons niet belangrijk, wel de ervaring."

  Jumbo-Visma rijdt de komende dagen volledig in dienst van Wout van Aert.

  "Eindwinst is niet realistisch"

  Ervaringen opdoen en zichzelf ontwikkelen: dat is het uitgangspunt van Jumbo-Visma met Wout van Aert in Tirreno-Adriatico. Een resultaat, daarover houdt men de lippen stijf op elkaar.

   

  "Ik kleef er geen eindplaats op", herhaalt Merijn Zeeman. "Maar eindwinst is niet realistisch met dit deelnemersveld. Dat is ook niet erg. Daarom zeg ik dat het om ontwikkeling gaat."

  Tirreno - Adriatico
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1wegwedstrijdLido di Camaiore - Lido di Camaiore156 kmvan Aertvan Aert
  2wegwedstrijdCamaiore - Chiusdino202 kmAlaphilippevan Aert
  3wegwedstrijdMonticiano - Gualdo Tadino219 kmvan der Poelvan Aert
  4wegwedstrijdTerni - Prati di Tivo148 kmPogacarPogacar
  5wegwedstrijdCastellalto - Castelfidardo205 kmvan der PoelPogacar
  6wegwedstrijdCastelraimondo - Lido di Fermo169 kmWürtzPogacar
  7individuele tijdritSan Benedetto del Tronto - San Benedetto del Tronto10,1 kmvan AertPogacar