Tadej Pogacar: "Wout van Aert kan concurrent zijn voor klassement Tirreno"

  "Ik houd niet zo van sponsorverplichtingen, maar ze maken deel uit van de sport."

  Tadej Pogacar, vorige maand de winnaar van de UAE Tour, de 1e WorldTour-rittenkoers van 2021, is ook favoriet voor Tirreno-Adriatico. De Sloveense Tour-winnaar ziet in Wout van Aert een concurrent voor het klassement in de Italiaanse WorldTour-koers. 

  Pogacar komt morgen met een goed gevoel aan de start van de Tirreno. Hij won in de Verenigde Arabische Emiraten en was mee in de finale van de Strade (7e). "Ik ben in goeie vorm, ik voel me goed. Ik ga voor de zege, maar natuurlijk kan er van alles gebeuren. Samen met het team zal ik evenwel mijn uiterste best doen."

   

  Op de laatste grindstrook zaterdag moest Pogacar wel passen, toen Mathieu Van der Poel het kaf van het koren in de kopgroep scheidde. "Toch ben ik tevreden over mijn Strade Bianche, het was een superzware koers. Het was constant volle bak."

   

  Van der Poel maakte ook indruk met zijn ultieme demarrage in de laatste kilometer: "Iedereen zat kapot en toch ging hij nog zo aan." Volgens de 22-jarige Sloveen kan de Nederlander ook voor het klassement gaan in Tirreno. "Met zijn kracht kan Mathieu zeker een goed klassement rijden. We zullen zien wat er gebeurt."

   

  Van der Poel liet wel al verstaan dit jaar niet geïnteresseerd te zijn in het klassement, hij mikt op een ritzege. Wie wel een doel heeft gemaakt van de Tirreno, is Wout van Aert. Hij vindt deze Tirreno de ideale koers om zijn capaciteiten als klassementsman te testen.

   

  Pogacar is daar alvast van overtuigd: "Hij kan een concurrent zijn. Hij is een supersterke coureur en kan heel goed klimmen. Dat toonde hij de voorbije jaren."

   

  "En ik denk dat zijn vorm ook echt goed is momenteel. Ik denk dat hij het net als Mathieu goed kan doen in dit soort wedstrijden. Dat wordt interessant om in het oog te houden.”

  Ik denk dat Wout het net als Mathieu goed kan doen in dit soort wedstrijden. Dat wordt interessant om te zien.

  Tadej Pogacar

  "Ik verbeter nog steeds, zij het niet zoveel als andere jaren"

  De rittenkoers van woensdag tot dinsdag wordt trouwens de eerste rittenkoers van Pogacar als prof in Italië. "Inderdaad. Ik reed hier wel al bij de jeugd. Nu zijn het meer ritten. Maar ik houd van koersen in Italië: het eten is lekker en de fans zijn fantastisch."

   

  De Giro zal hij wel nog niet dit jaar op zijn bord nemen: "Dit jaar zijn de Tour en de Spelen het hoofddoel, eventueel de Vuelta (waarin hij in 2019 3e werd, red). Misschien doe ik volgend jaar dan een 1e keer de Giro."

   

  Pogacar kreeg ook nog enkele andere dan sportieve vragen voorgeschoteld, over zijn contract en de gegroeide belangstelling nu hij meteen zijn 1e Ronde van Frankrijk won.

   

  Het toptalent tekende bij UAE Team Emirates een contract tot 2026, ongewoon lang voor de wielrennerij. "Dat is inderdaad iets nieuws in de koers, maar dit is goed voor mij en goed voor het team. Ik voel me goed bij het team, ik ben op mijn gemak. Ik vertrouw het team en zij hebben vertrouwen in mij. Dit is dus een comfortabel contract voor mij, wat ook stress wegneemt."

   

  Pogacar merkt wel een verandering in zijn koersleven sinds hij de Tour won. Er is veel meer aandacht, meer druk ook: "Ik heb meer sponsorverplichtingen. Dat maakt deel uit van de sport, maar ik houd er niet zo van. Al ben ik toch blij dat ik het mag doen, want dat betekent dat de resultaten goed zijn.”

   

  En met die resultaten zou het nog wel eens steeds beter kunnen gaan. Dat leren de data hem van de voorbije winter. "Ik verbeter, zij het niet zoveel als andere jaren. Maar ik ga nog steeds vooruit en kijk ernaar uit om dat te tonen in de koers."

  Bekijk de persconferentie met Pogacar:

  Lees ook: