Toma Nikiforov: "Hiermee leg ik iedereen die me al wou begraven het zwijgen op"

  Voor Toma Nikiforov is er eindelijk licht aan het einde van de tunnel gekomen met zijn zege in de Grand Slam van Tasjkent. "Het is een enorme boost met het oog op de Olympische Spelen in Tokio, want ik zal stijgen op de ranking."

  Toma Nikiforov heeft de afgelopen jaren veel blessureleed moeten verwerken en moest bijna al zijn olympische droom opgeven. "Na heel wat miserie, blessures, operaties en het coronavirus, is dit echt een opluchting", zegt de judoka.

   

  "Ik ben echt heel trots op deze medaille, het is de mooiste uit mijn carrière. Het is ook mijn eerste in een grandslamtoernooi. Na heel wat moeilijkheden leg ik hiermee iedereen die me al wilde begraven het zwijgen op."

   

  In de olympische ranking doet Toma Nikiforov met de 1.000 punten van de zege een heel goeie zaak. De top-18 van elke categorie (met een limiet op het aantal deelnemers per land) mag naar Tokio. 

   

  "Het is een enorme boost met het oog op de Olympische Spelen in Tokio, want hiermee zal ik heel wat punten pakken en stijgen op de ranking. Het brengt iets minder stress mee voor de volgende toernooien."

  "Bijna eindigde het met een grote ruzie met het publiek"

  De halve finale en de finale vergden veel van Nikiforov, maar wel om twee heel verschillende redenen. Hij kende een zware halve finale tegen de Oezbeek Muzaffarbek Turoboyev, die het thuispubliek achter zich had.

   

  "Ik pakte een waza-ari, maar daarna kreeg ik problemen met het publiek. Bijna eindigde het in een grote ruzie, maar het kwam allemaal goed." Nikiforov won dankzij een wurggreep en dat kon het thuispubliek niet waarderen.

   

  In de finale versloeg Nikiforov een vriend, de Bulgaar Boris Georgiev. "Ik ken hem al heel lang. Het was een beetje raar om tegen een vriend te vechten", zei de 28-jarige Belg van Bulgaarse origine.

   

  En zo klaarde Nikiforov de klus. "Ik voelde me heel de dag uitstekend. In mijn hoofd telde er maar één woord: de overwinning. Ik bleef geconcentreerd van het begin tot het einde, ook al waren er momenten dat ik de concentratie had kunnen kwijtspelen."  

  Bekijk de finale en de halve finale van Nikiforov