Toma Nikiforov verovert goud op grandslamtoernooi in Tasjkent

  Toma Nikiforov, in het blauw.

  0 / 0

  Toma Nikiforov heeft in de klasse tot 100 kg de finalekamp om het goud gewonnen op het grandslamjudotoernooi in Tasjkent. De nummer 40 van de wereld klopte de Bulgaar Boris Georgiev (IJF-77) met ippon. Het is zijn beste resultaat tot nu toe op een toernooi van dit niveau.

  Nikiforov won in de Oezbeekse hoofdstad vanochtend zijn 3 kampen in de poulefase en daarna vloerde de Europese kampioen van 2018 in de halve finale thuiskamper Moezaffarbek Toerobojev (geen IJF-ranking) met ippon na 41 seconden. 

   

  In de kamp om het goud moest de Belg het opnemen tegen Boris Georgiev (IJF-77). Nikiforov had de kamp goed onder controle en na een mooie counter stak hij al snel een waza-ari op zak. 

   

  Nikiforov moest wel geconcentreerd blijven want zijn tegenstander had tijdens de kamp twee keer verzorging nodig voor zijn bloedneus. Toen hij de tweede keer weer de mat op kwam werd hij door Nikiforov meteen gesmeten. Die worp betekende het einde van de partij.

   

  Nikiforov gaat naar huis met goud en dat is zijn beste prestatie op een grandslamtoernooi tot nu toe. Eerder pakte hij wel al een paar keer zilver en brons. De 28-jarige Brusselaar doet met dit resultaat een goeie zaak op de olympische ranking.

   

  Gisteren bezorgde Sami Chouchi (IJF-22) België een eerste (bronzen) medaille. Hij versloeg in de klasse tot 81 kg in een Belgisch onderonsje Matthias Casse (IJF-1).