Ga naar de inhoud

Thomas Carmoy zweeft naar brons op EK hoogspringen: "Perfecte sprong"

Carmoy ging bij zijn eerste poging over 2,26 meter en dat bezorgde hem brons.

De jonge hoogspringer Thomas Carmoy heeft België een 4e medaille bezorgd op het EK indooratletiek in Polen. Carmoy, net 21 geworden, kaapte het brons weg met een sprong over 2,26 meter. De Wit-Rus Maksim Nedasekau won met 2,37 meter, de Italiaan Gianmarco Tamberi was 2e met 2,35 meter.

Op zijn eerste EK bij de senioren heeft Thomas Carmoy de Europese atletiekwereld en vooral zichzelf verrast door naar brons te zweven in het hoogspringen.

 

Onze 21-jarige landgenoot begon zonder torenhoge verwachtingen aan zijn finale. Toch zakte Carmoy met vertrouwen af naar Polen, nadat de Europese U20-kampioen van 2019 vorige maand zijn persoonlijk record (2,28m) gevestigd had in Kirchberg.

 

Carmoy begon foutloos aan zijn competitie. Hij had telkens maar 1 poging nodig op 2,10m, 2,15m en 2,19m. Toen de lat op 2,23m werd gelegd, had onze landgenoot 3 pogingen nodig om over die hoogte te zweven. (lees verder onder de foto)

Thomas Carmoy bewaarde de kalmte en vloog in zijn eerste poging vlot over 2,26 meter. Wanneer rechtstreekse rivaal Tobias Potye een poging extra nodig had op die hoogte, lag de weg naar het brons plots open. De Duitser had eerder al een poging extra nodig op 2,19m.


Carmoy en zijn Duitse concurrent voor het brons konden de kaap van 2,29 meter niet ronden. Onze landgenoot pakt zo een 4e medaille voor ons land, een absoluut record op een EK indoor. België voert voorlopig ook de medaillestand aan met 2 gouden, 1 zilveren en 1 bronzen plak. 


Het goud was weggelegd voor de Wit-Rus Maksim Nedasekau, die met een machtige sprong over 2,37 meter vloog, de beste wereldprestatie dit jaar. De Italiaan Gianmarco Tamberi moet tevreden zijn met zilver en een sprong van 2,35 meter.

Carmoy gaat bij 1e poging over 2,26m

Carmoy: "Afgezonderd voor de perfecte sprong"

Vreugde alom bij Carmoy natuurlijk: "Ik had dit echt niet verwacht. Niemand zelfs, denk ik. Ik ben echt heel tevreden met de manier waarop ik hier gepresteerd heb. Op 2,26m, op amper 2 centimeter van mijn persoonlijk record, lever ik bij mijn 1e poging meteen een knappe sprong af."

 

"Ik heb me even afgezonderd van de rest om wat abstractie van de zaken te nemen en de concentratie te laten toenemen. Dat bleek de juiste keuze en het leverde de perfecte sprong op."

"Met het EK U23 en de Olympische Spelen staan er 2 belangrijke doelen in mijn agenda. Ik denk dat ik 12 juli zal terugkeren van het EK U23 om 3 dagen later reeds te vertrekken naar Tokio, als ik mij kan kwalificeren. De toernooien volgen elkaar dan in sneltempo op. Die Spelen, dat is echt een jeugddroom. Nu de kwalificatie nog."

 

"Voor Elise (Vanderelst) was het ook haar 1e grote toernooi en zij pakt zelfs meteen goud. We zitten hier met een jonge en sterke delegatie. Dat is echt goed voor de Belgische atletieksport. Je moet echter niet alleen naar de medaillewinnaars kijken, niemand presteert hier echt onder de verwachtingen."