Van der Poel: "Alaphilippe had toegegeven dat zijn benen niet goed meer waren"

  In de straten van Siena forceerde Mathieu van der Poel de beslissing.

  Met een imposante finale heeft Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) als eerste Nederlander de Strade Bianche gewonnen. "Het is geweldig om het zo te kunnen afmaken", zei hij.

  De uitbundige viering op de Piazza del Campo in Siena toonde hoe blij Van der Poel was met zijn overwinning. "De Strade Bianche was echt één van de wedstrijden die ik dolgraag wou winnen. Het is heel leuk dat het vandaag lukt", aldus de Nederlander.

   

  "Ik voelde me heel goed vandaag. De ploeg heeft perfect werk afgeleverd. Op de cruciale stukken hebben ze me vooraan afgezet. Ook Gianni Vermeersch speelde weer een belangrijke rol."

   

  "Op de laatste grindstrook deed ik dan een aanvalspoging en kwam ik aan de leiding met Alaphilippe en Bernal. We reden goed samen met drie, maar ik voelde wel dat ik nog wat over had in mijn benen voor de slotklim. Het is geweldig om het zo te kunnen afmaken."

   

  "Hoeveel pijn het deed? De aanval op de laatste grindstrook deed meer pijn dan de laatste klim. Misschien omdat het toen al voor de overwinning was."

  Met wereldkampioen Alaphilippe in zijn wiel, had Van der Poel een ex-winnaar van de Strade Bianche mee, maar de Nederlander had vertrouwen. "Of ik bang was van Alaphilippe? Julian was wat moe op het einde. Hij had zelf al toegegeven dat zijn benen niet zo goed meer waren." 

   

  "Normaal rijdt hij altijd vol mee op kop, maar nu sloeg hij al eens een kopbeurt over. Ik wist dus dat hij niet aan het liegen was."


  "Vooral Bernal maakte een goede indruk op de beklimmingen, maar ik wist dat de laatste sectie echt iets voor mij was. Of dit het begin is van een geweldig voorjaar? Ik hoop het alvast."

   

  "Ik wou niets rechtzetten na mijn mindere debuut vorig jaar, ik wou gewoon mee de finale kleuren. Het is een van de mooiste koersen op de kalender. Vorig jaar viel het Italiaanse blok tegen, nu voelde ik me heel goed. Misschien heb ik er met mijn stoten in Kuurne-Brussel-Kuurne nog een procentje bijgedaan", lachte hij.

  Vermeersch: "Indrukwekkend dat Mathieu het in zo'n groep kan afmaken"

  Gianni Vermeersch kon als eerste zijn ploegmaat feliciteren aan de streep. "Het is fantastisch dat hij het afmaakt. We kregen in de finale niets mee van hoe het vooraan verliep. Ik moest dus wachten tot aan de streep."

   

  "Ik wist van de voorbije wedstrijden en de UAE Tour al dat Mathieu heel sterk was. Maar in de kopgroep waren er alleen maar sterke mannen mee. Het is indrukwekkend dat hij het in zo'n groep kan afmaken."

   

  "Ik voelde me zelf nog goed in de finale, maar kwam nog ten val. In een bocht schoof mijn voorwiel weg. Er waren zo veel moeilijke grindstroken en dan val ik op het asfalt. Gelukkig liep ik geen zware blessures op."

  Gianni Vermeersch liep wat schaafwonden op aan zijn hand.

  Lees ook: