Brengt paardenvirus Spelen in gevaar? "De paarden komen op de 1e plaats"

  Alsof het coronavirus nog niet genoeg was, krijgt de paardenwereld nu ook nog af te rekenen met een uitbraak van een dodelijk herpesvirus. "We moeten dit zo snel mogelijk indijken", is Pieter Devos zich bewust van de ernst van de zaak.

  "Dit is geen nieuw virus", zegt Pieter Devos, een van de beste jumpingruiters van ons land, in De Wereld Vandaag. "Maar omdat het op zo'n grote meeting is uitgebroken, heeft dat de verspreiding ervan wel versneld."

   

  "Er bestaan 3 varianten van het virus. Eentje waarbij je een gewone griep doormaakt, een tweede waarbij zwangere merries moeten aborteren en nu ook een derde, extreem erge, waarbij de paarden verlamd raken en sterven."

   

  "Dit virus duikt elk jaar wel op, maar meestal is dat dan in één stoeterij, die je makkelijk kunt afsluiten. Nu waren er zoveel paarden bij elkaar. Het is belangrijk dat dit zo snel mogelijk ingedijkt wordt."

   

  "Daarom zijn al meteen alle wedstrijden voor de komende maand geschrapt en is alle verkeer met paarden stilgelegd. Door de situatie even te bevriezen, krijgen we de situatie hopelijk geleidelijk aan onder controle."

  Alle wedstrijden zijn voor een maand geschrapt en alle verkeer met paarden is stilgelegd.

  Pieter Devos

  "Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen"

  Voor heel wat springruiters kwamen er net belangrijke maanden aan, met de Olympische Spelen in augustus. "Het was sowieso al geen normale gang van zaken met het coronavirus. Die olympische selectie kunnen we later ook nog behalen."

   

  "Het is dan ook voorbarig om nu al over de Olympische Spelen te spreken. Als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt, hebben we het over een maand onder controle en kunnen de wedstrijden toch weer opgestart worden."

   

  "Het is in ieder geval een grote teleurstelling voor de sport, nadat we eerder al het coronavirus hadden. Maar de paarden zijn onze levenspartners, zij komen op de eerste plaats."

  Dierenarts Tom Mariën: "Enorm besmettelijk en er is geen geneesmiddel"

  "Dit is een zeer dramatische toestand", vertelt dierenarts Tom Mariën. "Het virus duikt elk jaar wel op, maar dan gaat het om geïsoleerde gevallen. Nu was er een uitbraak op een internationaal concours. Iedereen is in een soort paniekreactie naar huis vertrokken, maar zo neem je het virus mee over de hele wereld. Dat kan een ware nachtmerrie worden."

   

  Hoe gevaarlijk is het rhinopneumonie-virus? "Het is een herpesvirus. Het begint met een loopneus, verminderde eetlust, moeilijke ademhaling en hoge koorts. Maar bij sommige paarden krijg je echt verlammingsverschijnselen en veel van die paarden herstellen daar niet van en sterven."

   

  "Het is ook heel besmettelijk, ook mensen kunnen het doorgeven. Iedereen moet waakzaam zijn. Besmette paarden moeten meteen geïsoleerd worden. Als je paard er wat ziek of depressief uitziet, bel dan meteen de dierenarts. Het is wel te vergelijken met het coronavirus, al is dit nog dodelijker."

  Er is wel een vaccin voor. Als iedereen zijn paarden zou laten vaccineren, dan is de kans op een uitbraak veel kleiner

  "Dit stond de paardensportwereld wel vroeg of laat te wachten. De sport wordt internationaler en zo kan het virus zich verspreiden. Het is een echte nachtmerrie want een wedstrijdpaard dat op en top verzorgd is kan op enkele uren tijd verlamd zijn."

   

  Een geneesmiddel is er niet. "De paarden moeten thuis verzorgd worden. Ze worden ondersteund met een infuus en antivirale middelen, maar de efficiëntie is niet zo hoog. Het is ook belangrijk dat ze niet blijven liggen dus soms worden ze in een soort hangmat geholpen. Maar eigenlijk kunnen we zeggen, als een paard omvalt, is het fataal."

   

  "Er is wel een vaccin voor. Als iedereen zijn paarden zou laten vaccineren, dan is de kans op een uitbraak veel kleiner. Het vaccin beschermt geen 100 procent, maar de ziekte zal zich minder fel ontwikkelen en er zouden minder dodelijke slachtoffers zijn."