Was het soms te druk tijdens openingsweekend? "Niet polemiseren, maar sensibiliseren"

  Door het mooie weer en het vooruitzicht van een leuke koers stond er afgelopen weekend af en toe toch net iets te veel volk langs het parcours, voornamelijk dan in Kuurne-Brussel-Kuurne. "Hier en daar was er een hapering, maar dat kan en zal beter zijn in de toekomst."

  De oproep om het openingsweekend van thuis uit te volgen, werd over het algemeen goed opgevolgd, maar de drukke passage door het centrum van Kortrijk deed hier en daar toch wat wenkbrauwen fronsen.

   

  "Ik vind dat de wielersupporters het fantastisch gedaan hebben", zegt Carina Van Cauter, die als gouverneur van Oost-Vlaanderen mee instond voor de veiligheid rond het parcours.

   

  "Wat je ziet op televisie strookt ook niet altijd met de werkelijkheid. Mensen die op elkaar gepakt lijken, kunnen in het echt meer afstand van elkaar hebben. Zondag was er inderdaad hier en daar een hapering, maar dat kan en zal beter zijn in de toekomst."

   

  Van Cauter wil vooral "niet polemiseren, maar sensibiliseren". "Maar het is onmogelijk om een parcours van 250 kilometer volledig af te sluiten. In de finale en op de hellingen en kasseistroken doen we dat sowieso, maar voor de rest rekenen we op de verantwoordelijkheidszin van de wielerliefhebbers om niet naar het parcours te komen."

   

  Ook Tomas Van Den Spiegel, CEO van Flanders Classics, wil vooral het positieve benadrukken. "Zaterdag in de Omloop ging het 200 kilometer goed, in Kuurne was het 100 meter niet goed. Misschien hebben ze het daar onderschat? Veel wandelaars die bleven staan voor de koers bijvoorbeeld?"

   

  "Het is uiteindelijk een kwestie van handhaving dan. De regels zijn streng, maar ook niet zo moeilijk om te handhaven. Wij zijn alvast 100% klaar voor de Ronde van Vlaanderen, we laten niets aan het toeval over. We zijn er dan ook 100% zeker van dat alles goed zal verlopen."

  In de Omloop ging het 200 kilometer goed, in Kuurne was het 100 meter niet goed. Misschien hebben ze het daar onderschat?

  Tomas Van Den Spiegel, CEO Flanders Classics

  Molenberghs: "Risico niet overdrijven, maar risico is ook niet nul"

  Ook biostatisticus Geert Molenberghs wil de situatie niet op de spits drijven, al is hij ook op zijn hoede. "Enerzijds begrijp ik het wel. De koers zit in onze cultuur en de mensen kunnen ook niet zo heel veel momenteel."

   

  "De oproep wordt wellicht ook iets minder opgevolgd, omdat de motivatie en de wilskracht bij veel mensen aan het afnemen is. De mensen hebben behoefte om eens buiten te komen, om samen te komen en zo alles even te vergeten."

   

  "In principe is het veel veiliger om buiten samen te komen dan binnen, maar toch blijft er nog altijd een risico aan verbonden. Het is belangrijk dat ophopingen van mensen vermeden worden. We mogen het risico niet overdrijven, maar het risico is ook niet nul. Zeker niet met die oprukkende Britse variant." 

  Molenberghs over de fans in KBK: "Ophoping van mensen moeten we vermijden"

  Van Gucht over fans in KBK: "Maart blijft nog een heel moeilijke maand"