Uw gids voor de Omloop Het Nieuwsblad 2021: parcours, deelnemers, livestream

  Rugnummer 1 hangt op de rug van Jasper Stuyven.

  Vandaag is het aftellen voorbij: in Gent wordt dan het Vlaamse wielerjaar op gang geschoten met de Omloop Het Nieuwsblad. Op deze overzichtspagina bundelen we alle informatie die u nodig heeft om de koers optimaal thuis te kunnen beleven.

  Zo was het vorig jaar: Jasper Stuyven klopt Yves Lampaert in de sprint

  Omloop Het Nieuwsblad klassement

    naamploegresultaat
  1Jasper StuyvenTFS5:03:24
  2Yves LampaertDQT+0
  3Søren KraghSUN+6
  4Matteo TrentinCCC+39
  5Tim DeclercqDQT+1:28
  6Mike TeunissenTJV+1:28
  7Oliver NaesenALM+1:28
  8Philippe GilbertLTS+1:28
  9Stefan KüngGFC+1:28
  10Florian SénéchalDQT+1:28

  Coronamaatregelen:

  Vorig jaar was het coronavirus nog geen waardige deelnemer van de Omloop Het Nieuwsblad, dit jaar hangt het dekselse beestje als een schaduw boven de 76e editie van de Vlaamse openingskoers.

   

  De boodschap van organisator Flanders Classics is duidelijk: beleef de koers thuis!

   

  "Helaas laat de huidige gezondheidssituatie het nog niet toe om massaal de renners aan te moedigen aan de start in Gent, langs het parcours of aan de finish in Ninove.  Daarom vragen we jullie om de openingsklassieker dit jaar vanuit jullie zetel te volgen", klinkt de oproep van de organisatie.

   

  "Tijdens Omloop Het Nieuwsblad zal er geen publiek toegelaten worden aan de start en aankomst. Ook hellingen en kasseistroken zullen afgesloten worden. Er geldt ook overal een samenscholingsverbod van meer dan vier personen en een mondmaskerplicht langs het parcours vanaf één uur voor tot één uur na de wedstrijd."

  Het parcours:

  Door het voorbeeldige gedrag van de wielersupporter in 2020 werd het coronanajaar alsnog een succesverhaal en Flanders Classics wil dat nummertje graag herhalen door ook nu weer iedereen aan te manen om de koers thuis voor de buis te beleven.

  De organisator is daarom (voorlopig) zeer karig met informatie over het parcours en zal ook geen uurschema delen. De route van 2020 blijft nagenoeg intact, wat betekent dat de renners 200 kilometer voor de wielen geschoven krijgen. 

   

  9 kasseistroken en 13 hellingen zijn de smaakmakers tussen Gent en Ninove. Het startschot wordt iets vroeger dan gebruikelijk gegeven - rond 11 u - en de finish wordt rond 16.15 u voorspeld. Op die manier is er nog genoeg tijd om de finale van de Omloop bij de vrouwen voldoende aandacht te schenken.

   

  Het parcours van de Omloop vormt sinds enkele jaren een knipoog naar het oude parcours van de Ronde van Vlaanderen, wat betekent dat het koningskoppel Muur van Geraardsbergen-Bosberg de scherprechter in de finale is. De top van de laatste hindernis ligt op 13 km van de aankomst in Ninove.

  Deelnemerslijst:

  Dit is de voorlopige deelnemerslijst die verspreid werd door de organisatie. 

   

  Dit deelnemersveld kan voor de start uiteraard nog veranderingen ondergaan.

  teams en deelnemers

  Trek - Segafredo
  ploegopstelling
  nrlandnaamgeborenlengtegewicht
  1Jasper Stuyven 1.86 m78 kg
  2Mads Pedersen 1.79 m70 kg
  3Edward Theuns 1.83 m72 kg
  4Ryan Mullen 1.86 m80 kg
  5Jakob Egholm
  6Charlie Quarterman 1.80 m75 kg
  7Alex Kirsch 1.94 m75 kg
  Deceuninck - Quick-Step
  Lotto - Soudal
  Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux
  AG2R - Citroën Team
  Astana - Premier Tech
  Bahrain Victorious
  BORA - hansgrohe
  Cofidis
  EF Education - Nippo
  Groupama - FDJ
  INEOS Grenadiers
  Israel Start-Up Nation
  Jumbo - Visma
  Movistar Team
  Team BikeExchange
  Team DSM
  Team Qhubeka - ASSOS
  UAE Team Emirates
  Alpecin - Fenix
  Bingoal - WB
  Sport Vlaanderen - Baloise
  B&B Hotels p/b KTM
  Team Arkéa - Samsic
  Total Direct Energie
  Trek - Segafredo
  * neemt niet meer deel

  Live bij Sporza:

  • Sporza.be en Sporza-app: live met tekstupdates van start tot finish op deze pagina, livestream vanaf 13.30u, de eerste reacties en nabeschouwing/Facebook Live na de finish op onze Facebook-pagina.
  • Eén: de uitzending met Karl Vannieuwkerke en zijn gasten begint om 13.30u.
  • Radio 1: de uitzending met Christophe Vandegoor, Carl Berteele en Jonas Maes begint om 13u.

  Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen:

  Op zaterdag 27 februari rijden de vrouwen dan weer hun 16e Omloop Het Nieuwsblad. De klassieker heeft promotie gekregen en behoort nu tot de UCI ProSeries. Bovendien wordt de koers ook rechtstreeks uitgezonden.

   

  "Met dank aan Sporza en Proximus zal de vrouwenwedstrijd met livestream te volgen zijn en wordt de finale voor het eerst live op televisie uitgezonden, aansluitend op de wedstrijd van de mannen", zegt Tomas Van Den Spiegel van Flanders Classics.

   

  "Om de finale van de vrouwen live op televisie uit te zenden, zal het startschot voor de vrouwen dit jaar later weerklinken. Om 13.45 u vertrekken ze, net als de mannen, vanop de Emile Clauslaan in Gent. De aankomst op de Onderwijslaan in Ninove wordt verwacht rond 17.30 u."

   

  Begin alvast te likkebaarden bij volgend deelnemersveld: Annemiek van Vleuten won vorig jaar en wordt uitgedaagd door onder meer Marta Bastianelli (vorig jaar 2e), Floortje Mackaij (vorig jaar 3e), Chantal van den Broek-Blaak (winnares 2019), Anna van der Breggen (wereldkampioene), Jolien D'hoore, Lotte Kopecky, Lizzie Deignan, Ellen van Dijk, Elisa Longo Borghini, Cecilie Uttrup Ludwig, ...

   

  Bekijk hier de (voorlopige) deelnemerslijst.

  Omloop voor vrouwen live bij Sporza:

  • Sporza.be en Sporza-app: live met tekstupdates van start tot finish
  • Livestream vanaf 15.45u
  • De uitzending op Eén begint rond 16.45u