Evenepoel mag weer buiten trainen: "Al hele ochtend aan het zingen en dansen"

  Na maanden revalidatie kan Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick Step) eindelijk weer de buitenlucht opsnuiven op zijn koersfiets. Het 21-jarige toptalent kreeg groen licht om buiten te trainen. "Het is maar een anderhalf uur, maar ik ga er elke seconde van genieten", zegt hij.

  Half januari verklapte Evenepoel op stage in Spanje dat hij al enkele weken niet meer op de fiets zat. Hij had nog te veel last van de breuken die hij had opgelopen bij zijn zware val in de Ronde van Lombardije.

   

  Begin februari ging het licht op groen om weer op de rollen te trainen, vandaag mag hij weer in Vlaams-Brabant rondzwerven. "Ik kan eindelijk weer op de weg trainen", vertelt hij in een videoboodschap.

   

  "Ik heb echt uitgekeken naar dit moment. Ik ben al de hele ochtend aan het springen, dansen en zingen, omdat ik zo blij ben. Het is geen lange rit - maar een anderhalf uur - maar ik ga er elke seconde van genieten."

   

  "Hopelijk voelt alles goed en dan kan ik weer elke dag buiten trainen." Evenepoel kwam in augustus zwaar ten val. Hij zou graag in de Giro aan de start staan, die in mei op de wielerkalender staat.

  "Rustpauze heeft me goed gedaan: ik zit fris op de fiets"

  Vanaf zaterdag kunt u de aflevering van onze podcast de Thuismatch met Remco Evenepoel bekijken en beluisteren. Daarin geeft Evenepoel ook een update van zijn revalidatie. "Ik ben nu aan mijn tweede week op de fiets toe en ik zit ook al bijna aan 2 uur per dag", zegt hij.

   

  "Ik heb er geen probleem mee om mijn training op de rollen te doen in plaats van buiten, maar nu het mooi weer wordt, kriebelt het toch. Ik ga er echt van genieten."

   

  De revalidatie na zijn bekkenbreuk verliep met horten en stoten. "Het was de eerste keer dat ik zo'n zware blessure had en ik wist niet goed welke pijn het sein was om stop te zeggen. En je lichaam zegt pas stop als je te ver bent gegaan."

   

  "Dan ga je in een soort van crashmodus: je hormonenstelsel slaat om. Zo stonden mijn cortisol- en testosteronwaarden in een negatieve spiraal. Dat is heel slecht, een teken van pijn, overbelasting en oververmoeidheid en dat houdt de botaanmaak ook tegen."

   

  Zo kon zijn bekkenbreuk niet genezen en Evenepoel moest een pauze inlassen. "Die heeft me heel goed gedaan. Ik heb bezinningstijd gehad en ik heb mijn lichaam volledig tot rust kunnen laten komen. Nu zit ik weer fris op de fiets en heb ik weer power. Dat was ook de bedoeling van die rustperiode."

  In de Sporza Thuismatch praat Evenepoel ook over zijn doelen voor dit jaar: de Giro, de Olympische Spelen en de Vuelta en onthult hij ook nog een bijzonder detail over zijn akelige val in de Ronde van Lombardije. Je kunt de aflevering vanaf zaterdagochtend beluisteren in je favoriete podcastapp en bekijken op VRT Nu.