Heeft League Of Legends een nieuwe concurrent? "Valorant kan grootste esports-game worden"

  League of Legends is op dit moment zowat het grootste esports-spel ter wereld. Met de tactische multiplayer werd in 2020 alleen al zo een 7,8 miljoen aan prijzengeld verdiend, bijna 4 miljoen fans streamden de finale van het WK. Dat succes probeert producent Riot Games nu te evenaren met Valorant, hun eerste nieuwe game in meer dan tien jaar.

  Valorant is een tactische shooter waarin twee teams van 5 spelers het tegen elkaar opnemen. De spelregels zijn vergelijkbaar met die van Counter Strike: team A plant een bom (in Valorant heet deze de spike), team B moet dit te allen kosten zien te vermijden. Net zoals in CS:GO begin je het spel met een simpel pistool en verdien je na elke ronde virtueel geld waarmee je betere wapens kan kopen. 

   

  Wat Valorant onderscheidt van Counter Strike en andere tactische shooters, zijn de veertien speelbare personages. Deze zijn te vergelijken met de champions uit League of Legends of de heroes uit Overwatch. Elke agent heeft speciale vaardigheden die strategisch ingezet kunnen worden. Deze  vaardigheden zijn, net als de maps, erg eenvoudig. Valorant is dan ook een

  heel uitgepuurd spel. Een bewuste keuze: hoe simpeler de game, hoe makkelijker het te volgen is als esport.

   

  “Ik heb er het volste vertrouwen in dat Valorant de grootste game in de esportwereld kan worden,” vertelt Jasko “Cozje” Berbic van het Belgische gamingteam Sector One. 


  “De leercurve is klein en de toernooien staan ook open voor amateurs, waardoor iedereen zich een weg kan proberen banen naar de top. Elke underdog kan zichzelf bewijzen. Dat houdt het spannend en interessant, en maakt van Valorant iets unieks.”

  Hoge verwachtingen na League Of Legends

  Valorant is een jonge titel en het professionele circuit staat nog in zijn kinderschoenen, maar producent Riot Games gebruikte duidelijk haar ervaringen met League of Legends om de ultieme esportgame te creëren. 

   

  De verwachtingen liggen daarom hoog en steeds meer professionele organisaties zien een  rooskleurige toekomst voor het spel. Zowel het Franse Team Vitality als het Britse Fnatic onthulden vorige week hun Valorantploeg.

   

  “Veel professionele CS:GO-spelers die overschakelen naar Valorant zaten al langer te wachten op iets nieuws” aldus Jasko Berbic, die zelf eerst carrière maakte als Call of Duty 4 pro. 

   

  “Counter Strike bestaat ondertussen al meer dan twintig jaar en de veranderingen doorheen de jaren waren miniem. Door elementen van CS:GO en Overwatch te integreren, voelt Valorant al snel vertrouwd aan."

  Riot Games weet niet alleen perfect hoe het wereldje in elkaar zit, ze luisteren ook echt naar de feedback van de spelers en zijn niet bang om aanpassingen te maken

  Jasko Berbic (SectorOne)

  "Verder weet Riot Games niet alleen perfect hoe het wereldje in elkaar zit, ze luisteren ook echt naar de feedback van de spelers en zijn niet bang om aanpassingen te maken. Andere grote games als Call of Duty falen hierin, waardoor hun esports nooit echt van de grond lijken te komen.”

  Dat ook het competitieve kantje van Valorant toegankelijk blijft, wordt trouwens duidelijk met evenementen als de officiële Red Bull Campus Clutch: een reeks wedstrijden tussen amateurploegen uit universiteiten en hogescholen over de hele wereld. Verschillende Belgische scholen nemen deel aan deze Campus Clutch.

   

  En op dit moment loopt ook de Valorant Challengers Tour waar ook Belgische Valorantspelers aan deelnemen: Adil “ScreaM” Benrlitom en Kévin “Ex6TenZ” Droolans, die respectievelijk Team Liquid en Ninjas in Pyjamas vertegenwoordigen. Allebei verlieten ze de CS:GO-competitie om zich op Valorant te focussen. 

   

   

  De toekomst? Alle troeven om te slagen

  Uit al deze initiatieven mag blijken dat Riot Games vastberaden lijkt om Valorant te doen slagen in de esportwereld. De kijkcijfers op Twitch blijven groeien en de Champions Tour belooft een van de grootste esportevenementen van het jaar te worden.

   

  Of de game even groot kan worden als League of Legends is nog koffiedik kijken, maar toekomst van Valorant ziet er alvast rooskleurig uit.