Voorzitter Tokio 2020 biedt excuses aan voor vrouwonvriendelijke uitspraken

  Yoshiro Mori buigt deemoedig het hoofd. Hij beseft dat hij in de fout gegaan is, maar gaat niet in op de roep om zijn ontslag.

  Er is in Japan weer een rel ontstaan rond de Olympische Spelen van Tokio. Meer bepaald over enkele vrouwonvriendelijke uitspraken van Yoshiro Mori, de voorzitter van het organisatiecomité. De 83-jarige ex-premier van Japan suggereerde dat vrouwen te veel praten tijdens vergaderingen. Hij bood zijn excuses aan, maar weigert in te gaan op de roep om zijn ontslag. 

  Mori deed de uitspraken gisteren tijdens een open onlinemeeting met de directie van het Japanse Olympische Comité. Hij gaf een antwoord op de vraag waarom er zo weinig vrouwen in het bestuur zaten. 

   

  "Als we meer vrouwelijke bestuurders hebben, zullen de vergaderingen langer duren", noteerde dagblad Asahi Shimbun. "Vergaderingen met veel vrouwen duren langer, omdat ze het moeilijk vinden om af te ronden."

   

  "Vrouwen zijn competitief. Wanneer één iemand de hand opsteekt om te praten, voelen anderen zich verplicht dat ook te doen. En dus praat iedereen", had hij gezegd.

   

  Het leverde Mori felle kritiek op. Die besefte dat hij in de fout gegaan was. Tijdens een persmoment bood hij vandaag zijn excuses aan. "Mijn uitlatingen waren ongepast en onbedoeld en strookten niet met de olympische en paralympische gedachte." 

   

  "Het spijt me zeer. Ik wil mij verontschuldigen en neem die verklaringen terug", zei hij.

   

  In de Japanse media - vooral ook op sociale media - wordt om Mori's ontslag geroepen. Mori benadrukte dat hij daar niet aan denkt. "Ik heb 7 jaar lang hard en toegewijd gewerkt. Ik zal niet opstappen."

  IOC: "Zaak gesloten na excuses"

  De politiek heeft er zich ondertussen ook al mee gemoeid. De Japanse minister van Olympische Spelen Hashimoto zegt dat een eventueel ontslag een zaak is voor het bestuur van het organiserend comité. Hashimoto gaf ook mee dat Mori zich bij het IOC heeft geëxcuseerd.

  Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft ondertussen ook gereageerd. "Mori heeft zich verontschuldigd voor zijn commentaren. Daarmee is deze zaak voor het IOC gesloten."

   

  De organisatoren en het IOC kunnen deze heisa missen als kiespijn. Ze hebben het al enorm moeilijk om de Spelen met een jaar uitstel deze zomer alsnog georganiseerd te krijgen. Daardoor zijn de kosten enorm opgelopen. Met de coronapandemie nog steeds niet onder controle zullen de Spelen veel kleinschaliger en beperkter zijn.