UCI kondigt nieuwe maatregelen aan om veiligheid te verbeteren

  Ook voor motorrijders komen er nieuwe richtlijnen.

  De Internationale Wielerunie (UCI) heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om de veiligheid van de renners te verbeteren. Er moet onder meer een verplichte veiligheidsmanager komen, beter hekwerken, betere aanduiding van de gevaren en strengere regels voor ploegwagens en motorrijders.

  Renners en ploegleiders drongen de afgelopen maanden veelvuldig aan op verbeteringen die de veiligheid van renners ten goede komen. Zeker na wat er gebeurde met Fabio Jakobsen in de Ronde van Polen.

   

  De UCI neemt nieuwe maatregelen en wil niet lang wachten. Een aantal maatregelen is met ingang van volgende week maandag van kracht, andere regels treden pas vanaf 1 april in werking. 

   

  De UCI eist onder meer dat alle organisaties een zogenoemde Event Safety Manager (een veiligheidsmanager) aanduiden. De UCI zet ook een certificeringssysteem op en gaat de managers voorzien van een opleiding. 

   

  Daarnaast moet onder meer de hekwerken beter doorgelicht worden en moet ook de aanduiding van de hindernissen op het parcours verbeteren.

   

  Ook zijn er strengere richtlijnen vastgesteld voor het gedrag van betrokkenen, onder wie motorrijders en bestuurders van de ploegwagens. Renners krijgen instructies hoe ze bidons moeten weggooien en er komen afvalzones waarin de renners hun afval kwijt kunnen.