Europese supportersgroepen kanten zich tegen "onwettige en gevaarlijke" Super League

  Manchester United, Barcelona en Real Madrid worden vaak genoemd als mogelijke bewerkers van de Super League.

  Bijna 140 Europese supportersgroepen hebben in een gezamenlijke mededeling hun afkeer uitgesproken tegen het project van een Europese Super Liga. Een gesloten en lucratieve competitie met enkel de grootste clubs van het continent is "onpopulair, onwettig en zelfs gevaarlijk", klinkt het in een mededeling van voetbalfans uit 16 Europese landen.

  Al meerdere jaren gonst het van de geruchten over de oprichting van zo'n nieuwe Europese Super League. Die zou lijnrecht tegenover de Champions League en Europa League komen te staan.

   

  Eind oktober bracht ondertussen ex-Barça-voorzitter Bartomeu het idee weer naar boven. Diverse media meldden de voorbije periode meer concreet dat er plannen op tafel liggen om een competitie te creëren met een 18-tal teams uit de belangrijkste Europese competities.

   

  Op het einde van het seizoen zouden play-offs gespeeld worden naar het voorbeeld van de Final 8 aan het einde van de Champions League afgelopen zomer.

   

  "De Super League zal het Europese sportmodel vernietigen, dat gebaseerd is op algemeen aanvaarde principes als sportief belang, promotie en degradatie, Europese tickets op basis van nationale successen en financiële solidariteit", klinkt het bij de verontruste supportersgroepen.

   

  "Het project zal ook de economische fundamenten ondermijnen van het Europese voetbal. Een dozijn eliteclubs zal alleen maar rijker en machtiger worden. Dat zal zorgen voor meer ongelijkheid en minder sportieve competitiviteit. Op termijn is de Super League niet houdbaar."

  "Super League gaat in tegen geest van het spel"

  De fans pleiten voor meer gelijkheid tussen de Europese competities. "De nationale competities en bekertoernooien moeten beschermd worden en de inkomsten eerlijker verdeeld. Een Super League is onwettig, kan gevaarlijk worden en gaat in tegen de geest van het spel."


  De mededeling gaat uit van het netwerk Football Supporters Europe (FSE). Onder andere de Belgische organisatie Belgian Supporters ondertekende de tekst. Ook de ANS in Frankrijk, Unsere Kurve in Duitsland, FSA in Engeland en FASFE in Spanje zetten als nationale groepen hun krabbel.


  Een 100-tal supportersgroepen van clubs heeft zich daarbij aangesloten, o.a. een supportersclub van AA Gent, maar ook van Bayern, Liverpool, PSG, Real Madrid en Porto.

   

  Onlangs heeft ook de FIFA nog eens de puntjes op de i gezet. Clubs en/of spelers die zich inlaten met de Super League, zullen niet mogen deelnemen aan competities onder auspiciën van de FIFA. Dus bijvoorbeeld ook de Wereldbeker.