Wijnants: "Dat Abramovitsj zelf een communiqué stuurde, is teken aan de wand"

  Frank Lampard

  Als speler groeide Frank Lampard in 13 seizoenen bij Chelsea uit tot een absoluut clubicoon, maar als trainer heeft hij het slechts anderhalf jaar uitgehouden in Londen. “Het is toch verbazingwekkend dat hij zijn eerste crisis als trainer bij Chelsea niet overleeft”, analyseert Stef Wijnants, die de club op de voet volgt.

  Exact halfweg de Premier League staat Chelsea op een teleurstellende 9e plaats. Vijf verloren competitiematchen in de laatste acht duels heeft Frank Lampard maandag de kop gekost bij de club van zijn hart.

   

  “Bij elke andere trainer zou ik meteen spreken over een logisch ontslag, zeker bij Chelsea. Met al die investeringen in de zomer presteerde het onder zijn niveau”, zegt Stef Wijnants. “Alleen spreken we in dit geval over een clubicoon, dat vorig seizoen was “thuisgekomen”. Ik ben toch ergens verbaasd dat hij zijn eerste crisis niet heeft overleefd.”

   

  “Die crisis is begonnen op Boxing Day tegen Arsenal. De eerste helft daar was heel slecht en de match tegen Leicester exact een week geleden was een compleet drama.”

  Communiqué van Abramovitsj

  Frank Lampard reageerde ondertussen zelf op zijn ontslag. Hij bedankte de club voor de kans, maar voegde er aan toe: 'Ik ben teleurgesteld dat ik dit seizoen niet de tijd heb gekregen om de club vooruit te leiden en naar een hoger niveau te brengen.”

   

  Lampard had dus graag meer tijd gekregen om Chelsea – dat in de zomer 247 miljoen euro investeerde in onder meer Havertz, Werner, Ziyech, Chilwell en de transfervrije Thiago Silva – naar zijn hand te zetten.

   

  “Wat me enorm opvalt in dit verhaal is dat er een officieel communiqué is gekomen met een quote en ondertekend door grote baas Abramovitsj. Roman die zelf spreekt? Dat heb ik nog nooit gezien bij een ontslag. Het getuigt dat de Rus zich erg oncomfortabel moet gevoeld hebben om deze weinig populaire beslissing te nemen."

   

  "Enerzijds is er heel veel respect voor Lampard, toch een held van de fans. Anderzijds is mijn gevoel dat het ook een teken aan de wand is voor het feit dat het bestuur van Chelsea voelde dat het echt niet verder kon met Lampard." 

   

  "Je hoort nu overal dat de spelers vonden dat hij niet goed communiceerde, dat hij tactisch niet sterk genoeg was en vooral dat hij de ervaren spelers niet kon managen.”

  In zijn eerste seizoen paste Lampard met succes jonge spelers in, maar die aten natuurlijk uit zijn hand. Dit seizoen moest hij al die dure toptransfers beter maken en lag de lat hoger." 

  “Lampard had amper een jaar ervaring als hoofdcoach bij Derby County toen hij begon bij Chelsea. In zijn eerste seizoen deed hij het goed in bijzonder moeilijke omstandigheden (een transferban, het vertrek van Eden Hazard, net de Europa League gewonnen en vierde in de Premier League)."

   

  “Veel moeilijker kan je niet beginnen als coach. Hij paste met succes jonge spelers als Mount, Abraham of James in, maar die aten natuurlijk uit de hand van zo’n legende. Dit seizoen moest hij al die dure toptransfers beter maken en lag de lat dus hoger." 

   

  "De seizoensstart (22 op 33) mocht er best zijn en in de CL eindigde het bovenaan in zijn groep. So far so good. Maar toen al druppelden er berichten binnen dat vooral Timo Werner te veel als vleugelspits gebruikt werd. Ook Kai Havertz keek vaak met vraagtekens in de ogen naar de bank. Op ervaring in zijn staf kon Lampard ook niet terugvallen en misschien heeft hij “het” niet. Dat zal de toekomst moeten uitwijzen.”

  “Tuchel moet niet proberen om zevende te worden”

  De toekomst van Chelsea wordt nu naar alle waarschijnlijkheid in handen gelegd van Thomas Tuchel, de Duitser die vorige maand ontslagen werd als trainer van PSG. Tuchel komt vele oude bekenden terug tegen.

   

  Thiago Silva van bij PSG, Pulisic van bij Dortmund en Werner en Havertz uit de Duitse competitie. Is hij de geknipte keuze? “Als trainer is hij gekend voor zijn vele tactische en innovatieve varianten. Zo iemand zochten ze, want er zou ook gepolst zijn bij Ralf Rangnick en Julian Nagelsmann.”

   

  “Alleen had Tuchel zowel bij PSG als daarvoor bij Dortmund “politieke problemen”. Bij Dortmund botste hij met het bestuur, bij PSG heeft hij zijn filosofie een beetje verloochend en zich te veel aan de vedetten aangepast."


  "Bij Chelsea is er ook veel “politiek”. Zijn krediet zal in ieder geval minder groot zijn dan dat van Lampard. De meerderheid van de fans is boos dat hun icoon op straat is gezet. Tuchel kan maar best orde op zaken stellen, want hij moet aan het eind van het seizoen niet met een 7e plaats afkomen.”