Super Bowl LV: Tom Brady tegen Patrick Mahomes in droomfinale

  Tom Brady (l) en Patrick Mahomes (r).

  De Tampa Bay Buccaneers en de Kansas City Chiefs, de kampioen van vorig jaar, spelen op 7 februari de 55e Super Bowl, de finale van het American football-seizoen in de VS. De Buccaneers klopten in de finale van de National Football Conference de Green Bay Packers. In de American Football Conference zetten de Chiefs de Buffalo Bills opzij. 

  Green Bay Packers - Tampa Bay Buccaneers: 26-31

  • Sleutelmoment: In de 2e helft missen de Green Bay Packers een 2 punten-conversie en profiteren ze niet van 2 onderscheppingen op een pass van Tom Brady.
  • Man van de Match: Tom Brady gooit 3 touchdownpasses. Ondanks het feit dat ook 3 passes van hem onderschept werden, leidt hij zijn team naar de Super Bowl.  
  • Opvallend: Tom Brady (43) is de 4e speler in de geschiedenis die met 2 verschillende teams naar de Super Bowl gaat. Hij kan zijn 7e titel winnen in 10 (!) deelnames.

  Tom Brady-magie net voor de rust

  De bezoekers uit Tampa Bay mochten aan de wedstrijd beginnen en deden dit met verve. In de 1e drive gooide quarterback Tom Brady een perfecte pass naar Evans. Touchdown en 0-7 na het extra punt. 

   

  In het begin van het 2e kwart sloeg Green Bay meteen terug. Quarterback Aaron Rodgers vond aan de zijlijn wide receiver Valdes-Scanting, die de bal in de eindzone liep. Maar lang konden de Packers niet genieten van hun score. Bij de volgende aanval scoorde running back Leonard Fournette na een schitterende loopactie, 7-14.

   

  De verdedigingen van beide teams leken goed stand te houden en de Packers konden enkel nog een field goal scoren. Maar met de rust in zicht onderschepten de Buccaneers de bal en kreeg Tom Brady z'n 1e geniale ingeving. 

   

  Met nog enkele seconden op de klok dacht iedereen dat de Bucs voor een field goal wilden gaan, maar Brady koos voor de verre pass naar Miller. Touchdown en 10-21 bij de pauze.

  Aaron Rodgers kan het tij niet keren

  De tweede helft begon rampzalig voor de Packers. De Buccaneers onderschepten opnieuw de bal en in de daaropvolgende aanval gooide Brady zijn 3e touchdownpass. 10-28, een grote voorsprong voor de ploeg uit Florida.

   

  Aaron Rodgers moest nu vol aan de bak en dat deed de beste speler van Green Bay. Met 2 opeenvolgende touchdowns bracht hij zijn ploeg terug tot 23-28. Maar de Packers konden niet profiteren van 2 onderschepte passes van Brady. Aan de andere kant scoorden de Buccaneers wel een field goal, 23-31.

   

  In de laatste minuten van de match lukte het de Packers niet meer om in de eindzone te geraken. Een field goal bracht hen terug tot 26-31, maar verder kwamen ze niet. De Tampa Bay Buccaneers gingen naar de Super Bowl in hun eigen stadion!

  Kansas City Chiefs - Buffalo Bills: 38-24

  • Sleutelmoment: Een echt sleutelmoment is er niet tijdens de wedstrijd. Na een aarzelende start met enkele foutjes nemen de Chiefs de wedstrijd in handen om die niet meer weg te geven.
  • Man van de Match: Patrick Mahomes en Travis Kelce doen wat ze al heel het seizoen doen, namelijk elkaar blindelings vinden en scoren.
  • Opvallend: De Chiefs kunnen het eerste team worden dat zijn Super Bowl-titel verlengt sinds de Patriots van Tom Brady in 2005. 

  Hardman klungelt maar zet zijn fout recht

  In de 2e wedstrijd begonnen beide ploegen slordig. Na een vroege fieldgoal van de Bills liet Hardman van de Chiefs een verre trap (punt) uit zijn handen glippen. Buffalo scoorde de touchdown, maar miste het extra punt, 0-9.

   

  Toen kwam Patrick Mahomes onder stoom. De MVP, meest waardevolle speler, van twee seizoenen geleden dirigeerde zijn ploeg naar de eindzone en Hardman maakte zijn fout van het 1e kwart goed door een touchdown te scoren.

   

  De Chiefs namen echt het heft in handen in het 2e kwart. Hardman was ongrijpbaar, Mahomes strooide met passes en Darrel Williams en Edwards-Hillaire maakten er 21-9 van.

   

  De Bills mochten wel nog een aanval opzetten, maar ze strandden op 2 yards van de eindzone en moesten tevreden zijn met een field goal. Ruststand 21-12. 

  Chiefs dicteren het tempo en domineren

  Ook na de pauze behielden de Chiefs de controle. Na een field goal voor elk team zette Mahomes nog eens een succesvolle drive op. Kelce liep de onderhandse pass van de quarterback in de eindzone. Touchdown en 31-15. 

   

  Wanneer quarterback Josh Allen van de Bills in het 4e kwart zijn 1e onderschepping van de wedstrijd gooide, leek de wedstrijd gespeeld. De Chiefs namen het cadeau in dank aan en Travis Kelce maakte er met zijn 2e touchdown 38-15 van.

   

  In het slot van de wedstrijd konden de Bills nog een touchdown scoren en na een gerecupereerde onside kick en wat opstootjes volgde nog een field goal. Maar verder kwam Buffalo niet en met 38-24-winst gaan de Kansas City Chiefs naar hun 2e Super Bowl op een rij.

  Bekijk enkele beelden van de conferencefinales: