Minister Ben Weyts: "We willen WK organiseren, maar het moet veilig zijn"

  Minister van Sport Ben Weyts

  Door de uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus in Oostende staat het WK veldrijden van volgende week zondag op de helling. "We zullen samen met de virologen beslissen op grond van de cijfers."

  Een heel veldritseizoen bereiden Wout van Aert en Mathieu van der Poel zich voor op het WK veldrijden in Oostende en nu komt dat WK in het gedrang door een uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant in gaststad Oostende.

   

  Minister van Sport Ben Weyts wil niet aan doemdenken doen. "We hebben heel veel moeite gedaan om de WK-organisatie te verwerven. Ook vervolgens in alle aanpassingen conform de veiligheidsmaatregelen zoals het beperken van publiek."

   

  "We hebben al veel onderhandeld met de UCI en ik heb nauw contact met de burgemeester van Oostende (Bart Tommelein). We willen allebei het WK organiseren, alleen moet dat veilig kunnen. De komende dagen zullen cruciaal zijn."

   

  Hoe schat de minister het nu in? "Het zal een beetje afhangen van de situatie in Oostende en meer bepaald de gevolgen van die Zuid-Afrikaanse variant. Daarover krijgen we de komende dagen cijfermateriaal en op grond daarvan zullen we samen met de virologen beslissen."

  "Iedereen die op het veldrijden komt, is uitvoerig getest"

  "Zoals de situatie nu is, denk ik van wel", antwoordt onze commentator Michel Wuyts op de vraag of het WK in Oostende zal kunnen doorgaan.

   

  "Ik denk dat omdat iedereen die in het veldrijden op het terrein komt en in contact komt met renners, die is uitvoerig getest. Al meer dan 2 maanden moeten we elke keer een test ondergaan en die moet negatief zijn om binnen te komen."

   

  "Dat zal nu ook moeten gebeuren voor het WK. Zijn we dan veilig? Ja, tot dan, maar je kunt natuurlijk na die test nog corona oplopen. Helemaal sluitend is dat dus niet."

   

  "Laten we het erop houden dat veel zal afhangen van Oostende. Kan Oostende het aantal getroffenen beperken tot wat het nu is, dan kan het naar mijn gevoel doorgaan. Maar als dat aantal zich nog zou uitbreiden, dan mag de sport zich niet boven de volksgezondheid zetten."

  Als het aantal getroffenen in Oostende zich nog zou uitbreiden, dan mag de sport zich niet boven de volksgezondheid zetten.

  Michel Wuyts