Ga naar de inhoud

Wout van Aert krijgt met Tom Dumoulin superknecht mee in Ronde van Vlaanderen

Tom Dumoulin zal in de Ronde van Vlaanderen aan de zijde van Wout van Aert rijden.

Voor het eerst in jaren komt Tom Dumoulin aan de start van de Ronde van Vlaanderen. De Giro-winnaar van 2017 wil Wout van Aert aan die triomf helpen in Vlaanderens Mooiste. "Ik heb zelf ook ambities dit voorjaar", zegt Dumoulin.

Dumoulin: "Finales van Vlaamse wedstrijden verlopen vaak vreemd"

De Ronde van Vlaanderen is niet de enige kasseiklassieker op het programma van Tom Dumoulin. Op 26 maart zal de Nederlander ook van de partij zijn in de E3 Harelbeke.

 

"Omdat we al enkele jaren een beetje hetzelfde doen, hebben we dit voorjaar besloten om het roer om te gooien", vertelt Dumoulin. "Ik zal op de kasseien rijden, dat wordt wel lachen."

 

"In de Ronde van Vlaanderen heb ik al 1 keer meegedaan: in 2012. Ik moest toen als neoprof invallen voor een andere renner (Dumoulin gaf toen zelf op). Ik weet dus een heel klein beetje wat ik moet verwachten, maar eigenlijk ook weer totaal niet."

 

"Wout is natuurlijk onze nummer 1 in de klassiekers. We hopen dat de wedstrijd zo uitdraait dat hij het kan afmaken."

 

"Maar de finales van Vlaamse wedstrijden verlopen vaak vreemd. Daarom is het altijd goed om met meerdere mannen de finale in te duiken. Niet per se om het zelf af te maken, maar om iets recht te zetten."

 

"In het uiterste geval (als Van Aert bijvoorbeeld uitvalt) kan het natuurlijk wel zijn dat ik zelf voor de zege moet gaan."

Het is altijd goed om met meerdere mannen de finale in te duiken. Niet per se om het zelf af te maken, maar om iets recht te zetten.

Tom Dumoulin

Geen klimklassiekers voor Dumoulin, alles op Tour en Spelen

Voor de Vlaamse tweeling Harelbeke-Ronde richt Tom Dumoulin zich op een Italiaans drieluik.

 

"Ik open mijn voorjaar in de Strade Bianche. Daarna volgen Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo. Ik zal met ambities van start gaan. In de Tirreno mik ik op het podium", zegt Dumoulin.

 

"Ik heb nog nooit echt geschitterd in het voorjaar. Maar ik hoop en denk dat het dit seizoen wel zal lukken."

 

Door zijn Italiaans en Vlaams voorjaar slaat Dumoulin de Ardennen-klassiekers over. "Geen Waalse Pijl en Luik-Bastenaken dit jaar, ook de Amstel Gold Race staat niet op mijn programma. Dat vind ik wel heel jammer."

 

"De voorbije jaren was ik er al vaak niet bij in de Amstel door de Giro of iets anders. Dit jaar zal het dus helaas weer niet lukken. Jammer voor de Nederlandse wielerfans."

 

"Tijdens de Ardennen-klassiekers ga ik even rust nemen en misschien een korte hoogtestage inlassen. Vanaf de Ronde van Romandië is mijn blik dan gericht op de Tour en de Olympische Spelen."

Ronde 2020: Herbeleef het duel tussen Van der Poel en Van Aert vanaf moto 1

"Belangrijk voor Wout dat er 2e ploegmaat is die finale kan rijden"

Sportief directeur Merijn Zeeman denkt niet dat Dumoulin een slecht figuur zal slaan in de Ronde van Vlaanderen.

 

"Het is verrassend dat Tom meedoet aan 2 Vlaamse klassiekers. Maar ik wist dat Tom die wedstrijden mooi vindt", zegt Zeeman.

 

"Tom is heel goed in positioneren. Die koersen zijn ook zodanig geëvolueerd dat Tom daarin een rol kan spelen."

 

"Natuurlijk mist Tom de ervaring in die koersen. Het is dus geen garantie dat hij erbij zal zijn in de finale om Wout te ondersteunen."

 

"Voor Wout zelf is het belangrijk dat hij naast Mike (Teunissen) nu een 2e ploegmaat aan zijn zijde heeft die het zeker in zijn mars heeft om finales te rijden. Het wordt een mooie uitdaging."