Welles-nietesspelletje tussen Australian Open en overheid over coronagevallen

Australië hanteert een erg streng coronabeleid, ook voor de deelnemers aan de Australian Open.

De gezondheidsdiensten van de staat Victoria hebben vandaag bekendgemaakt dat er 2 spelers van de Australian Open positief getest hebben op corona. Vreemd genoeg spreekt de toernooidirecteur van de Australian Open dat formeel tegen. Volgens hem gaat het om mensen uit hun entourage.

De identiteit van de mensen die positief getest hebben, is niet bekend gemaakt, maar de autoriteiten zeggen dat het om twee mannelijke tennisspelers van ongeveer 30 jaar gaat. Nog een derde persoon die betrokken is bij de Australian Open is positief, een jonge vrouw van rond de 20 jaar, maar geen speelster. 

 

Volgens de toernooidirecteur van de Australian Open, Craig Tiley, klopt de informatie over de besmette spelers niet. "Onder de zes gevallen uit het contingent van de Australian Open plus dat ene geval, een vluchtbegeleider, zijn er geen spelers", onderstreepte hij.


"Ze behoren allemaal tot de begeleiding van de profs." De toernooidirecteur benadrukte verder dat er voorlopig geen plannen zijn om de strikte quarantaine te versoepelen waaraan 72 spelers zich moeten houden die op een vlucht zaten waarvan iemand bij aankomst in Australië positief testte.


Bij de getroffenen is onder meer Kimmer Coppejans. Alle betrokken spelers kunnen niet genieten van de gunstmaatregel om vijf uur per dag te trainen.

Aantal besmetting opgelopen tot 7

Het aantal besmettingen bij personen die verbonden zijn aan de Australian Open - zo'n 1.200 spelers en entourage - is inmiddels opgelopen tot 7. Er zijn 9 positieve testen geweest, maar 2 daarvan zijn oude gevallen, aldus de autoriteiten.


Iedereen die op een vlucht richting Melbourne zat waarvan iemand bij aankomst positief bleek, moet zich aan een strikte quarantaine houden en mag zijn hotelkamer gedurende 2 weken niet verlaten. Daardoor wordt de voorbereiding van 72 tennissers aan het 1e grandslamtoernooi van het jaar stevig in de war gestuurd.


De andere tennissers moeten ook een quarantaine van 14 dagen respecteren, maar mogen wel 5 uur per dag hun kamer verlaten om te trainen.

Het strenge coronabeleid van de lokale overheid zorgt voor flink wat wrevel bij een aantal tennissers. Zij klagen aan dat er voor hun komst naar Australië nooit is gesproken over dergelijke strikte quarantaine. De Australische politiek wil evenwel geen toegevingen doen.


De Australian Open begint op 8 februari, 3 weken later dan normaal.