Ga naar de inhoud

Welke Belgen mogen naar het WK? Paul Herygers stuurt zandkonijn Daan Soete mee

Daan Soete heeft onze cocommentator gecharmeerd in het zand.

Nu maandag maakt bondscoach Sven Vanthourenhout zijn 8 of 9 namen voor het WK veldrijden in Oostende (31 januari) bekend. Onze cocommentator én zandspecialist Paul Herygers denkt aan Daan Soete of Jim Aernouts als joker.

8 crossers + 1 joker?

De Belgische selectie zal breed zijn in Oostende. Dankzij de Europese titel van Eli Iserbyt mag ons land sowieso met 8 renners aan de start komen.

 

En als Wout van Aert de Wereldbeker wint, mag er zelfs een joker mee. Voorwaarde is dat Van Aert beter doet dan Mathieu van der Poel in Overijse. Of tweede wordt als de wereldkampioen de slotmanche wint op zondag 24 januari.

Als Wout van Aert de Wereldbeker wint, mag België met 9 renners naar het WK.

De 6 certitudes volgens Paul Herygers

 • Wout van Aert
 • Eli Iserbyt *
 • Michael Vanthourenhout
 • Toon Aerts
 • Laurens Sweeck
 • Quinten Hermans
 
* Als Europees kampioen krijgt Eli Iserbyt sowieso een startbewijs voor het WK.

Paul Herygers: "Sweeck kan op podium staan"

Wout van Aert wordt het speerpunt van de Belgische ploeg. Op het strand van Oostende ziet Paul Herygers een andere Belg schitteren: Laurens Sweeck. "Als hij zijn dag heeft, staat hij misschien wel op het podium", denkt onze commentator.


"Op voorwaarde dat hij er niet weer als een halve gare aan begint zoals op het BK. Wout zou dat niet slecht vinden, maar van een ploeg is eigenlijk geen sprake op een WK. Ik heb het nauwelijks meegemaakt in mijn carrière."


"Erwin Vervecken moest mijn bondgenoot zijn, maar ik heb het gat op Groenendaal zelf kunnen dichtrijden", blikt Herygers terug op het WK van Koksijde in 1994.

Paul Herygers: "Laurens Sweeck mag weer niet als een halve gare van start gaan. Al zal Wout dat niet slecht vinden."

De overige kandidaten

Wie krijgt de laatste WK-tickets? Paul Herygers ziet nog 5 kandidaten voor 2 of 3 plaatsen:

 

 • Daan Soete
 • Tim Merlier
 • Gianni Vermeersch
 • Jim Aernouts
 • Jens Adams

"Jim Aernouts crost erg goed door het zand"

"Daan Soete is een echt zandkonijn, die kan je bijna niet thuislaten", vindt Paul Herygers.

 

"Hij gaat ook pijlsnel van start. Laat hem zaterdag los in Mol en dan draait hij zijn brommer helemaal open."

 

"Wat ook in het voordeel van Soete speelt is dat hij de jeugdkameraad is van Wout van Aert. En hij rijdt mooie uitslagen."

 

Naast Soete ziet Herygers nog een andere specialist: Jim Aernouts. "Die vind ik ook erg goed door het zand crossen", geeft oud-wereldkampioen Herygers mee.

 

"Vorig weekend was hij goed voor de 9e plaats op het BK, zaterdag zie ik hem nog hoger eindigen op het Zilvermeerstrand in Mol. Daar kan hij misschien zijn selectie afdwingen."

 

"Jens Adams gaat naast de selectie vallen", vermoedt Herygers. "Omdat hij nog maar 2 crossen gereden heeft. Adams was lang buiten strijd met klierkoorts. In Gullegem reed hij top 3, maar op het BK kende hij veel pech."

Gaat Jim Aernouts mee als joker?

"Iserbyt komt weer boven water na het WK"

Eli Iserbyt is als Europees kampioen een certitude, maar de laatste weken kampt hij met zijn vormpeil.

 

"Voor mij heeft hij te snel zijn comeback gemaakt na zijn val in Zolder. De komende weken zal Iserbyt zich nog moeten forceren", vreest Paul Herygers.

 

"Daarom zie ik Iserbyt pas na het WK weer boven water komen. Dan zitten Wout van Aert en Mathieu van der Poel ook weer met hun focus op de weg."


"Ik vind hem wel beter door het zand crossen dan vorig seizoen", gaat Herygers voort. "Hij heeft me zelfs verbaasd. Iserbyt heeft duidelijk extra getraind in het zand. Dat merk ik aan zijn techniek, kijk maar naar het EK."

"250 cc kan 500 cc kloppen in zand"

Tot slot, wat is de kunst van zandrijden? "Techniek", weet Paul Herygers. "Kracht speelt veel minder een rol. Een goeie 250 cc-motor kan op techniek een 500 cc uit het wiel knallen", maakt Herygers de vergelijking met motorcrossers.


"Toon Aerts kan ongelooflijke wattages trappen, maar een zandman als Sweeck of zelfs Soete kunnen hem op z'n minst bijbenen op die ondergrond."

Paul Herygers is uw vaste cocommentator in het veldrijden.

Stel jouw WK-selectie samen:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Qualifio). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.