Jurgen Mettepenningen: "Mensen vergeten dat Eli nog altijd maar 23 is"

  Eli Iserbyt stapte gisteren halfweg uit het BK veldrijden.

  Halfweg het BK gaf Europees kampioen Eli Iserbyt gisteren op in Meulebeke. "Mentaal is het de laatste weken allemaal niet gemakkelijk voor iemand van 23. Dit is een leerproces voor Eli", zegt ploegmanager Jurgen Mettepenningen. 

  Mettepenningen: "We konden Sweeck niet op tijd informeren"

  Pauwels Sauzen-Bingoal beleefde gisteren niet het BK waarvan het gedroomd had. Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout waren na de start meteen in de achtergrond verzeild geraakt door alle chaos. Laurens Sweeck maakte de wedstrijd voorin ondertussen hard.

  "Gisterenavond hadden we de nodige zaken al besproken", reageert ploegmanager Jurgen Mettepenningen.

   

  "Het plan was dat Laurens (Sweeck) de koers zou proberen te openen. We wilden op die manier Van Aert meteen aan het werk zetten, zodat Eli en Michael in het begin niet te veel krachten moesten verspelen."

   

  "Na 300 meter moesten we ons plan al overboord gooien, omdat Eli en Michael waren blijven haperen. Daarna kon je je afvragen of het nodig was dat Laurens doorreed of niet. Maar op dat moment heeft Laurens het plan uitgevoerd zoals het gevraagd werd."

   

  "Pas later in die ronde hebben we Laurens kunnen informeren wat er Michael en Eli overkomen was. Maar toen was Wout al bij Laurens gekomen en was het eigenlijk al te laat."

   

  "Niemand treft dus schuld. Na de start is het altijd chaos. Voor Laurens was het moeilijk om in te schatten wat er allemaal gebeurd was achter zijn rug."

  VIDEO: Sweeck ging als een wervelwind van start op het BK

  Over opgave Iserbyt: "Gianni sprak meer met hart dan met verstand"

  Ploegleider Gianni Meersman was tijdens het BK vrij hard voor Eli Iserbyt. "Opgeven doe je niet", zei hij.

   

  Hoe kijkt de ploeg een dag later terug op die uitspraak? "Het hart van Gianni heeft daar meer gesproken dan het verstand. We hebben dat ondertussen al uitgepraat, dat zal niet meer voorvallen in de toekomst", zegt Mettepenningen.

   

  "Het is natuurlijk niet leuk als er iemand opgeeft van de ploeg. Maar ik kon Eli wel begrijpen. Het BK was maar een kwartier van zijn deur, hij heeft daar een heel jaar naar toegeleefd."

   

  "Na die val in Zolder was zijn BK-doel al gedeeltelijk lam gelegd door die blessure. Eli had toch nog het nodige moreel om te starten en om een goed BK te rijden.

   

  "Maar na 400 meter was zijn kampioenschap al helemaal weg. Ik vind het menselijk dat Eli het niet meer kon opbrengen om een koers in de koers te rijden voor de 12e plaats."

  VIDEO: Meersman is teleurgesteld over de opgave van Iserbyt

  "Over 5 jaar zal Eli mentaal veel sterker in schoenen staan"

  Iserbyt beleeft geen gemakkelijke weken. Hoe gaat het mentaal met hem? "Eli is nog maar 23, maar kreeg al veel druk te verwerken dit seizoen", vertelt Mettepenningen.

   

  "Hij domineerde het veldritseizoen totdat Van der Poel erbij kwam. Eli kreeg toen van de mensen de druk om toch eens Van der Poel te kunnen kloppen. Dat is uiteindelijk niet gelukt. Voor alle duidelijkheid: wij hebben Eli die druk nooit opgelegd."

   

  "Over 5 jaar zal hij mentaal veel sterker in zijn schoenen staan. Dit is nu een leerproces, waarmee hij heel goed omgaat. Eli is een slimme jongen, maar mentaal weegt die druk wel op hem."

   

  Krijgt Iserbyt psychologische begeleiding? "Binnen de ploeg werken we niet met een psycholoog, omdat niet iedereen daar open voor staat. Eli heeft wel zelf een mental coach, die hij af en toe eens bezoekt."

   

  Mettepenningen benadrukt het nog eens: "Eli is geen Van der Poel of Van Aert. We zijn er ons van bewust dat hij meer tijd nodig heeft om misschien ooit het niveau van Van der Poel of Van Aert te halen in het veld. We zullen er vooral voor zorgen dat hij nu geen stap overslaat."

  Eli domineerde het veldritseizoen totdat Van der Poel erbij kwam. Hij kreeg toen van de mensen de druk om toch eens Van der Poel te kunnen kloppen. Dat is mentaal niet gemakkelijk.

  Jurgen Mettepenningen