Sam Deroo: "Ik studeer Russisch om hier met iemand te kunnen spreken"

  Sam Deroo strijdt morgen voor de Russische beker.

  Op Kerstmis heeft Sam Deroo zich met Dinamo Moskou geplaatst voor de Russische bekerfinale. "Dinsdag ging ik plots door mijn rug, maar ik ben wonderwel nog speelklaar geraakt", vertelt de Belgische volleybalspeler.

  Sam Deroo heeft in Rusland niet de leukste periode achter de rug. In november geraakte hij samen met al zijn ploegmakkers van Dinamo Moskou besmet met het coronavirus. Daardoor stond Deroo 3 weken aan de kant.

   

  Op 2 december liep de Red Dragon een enkelblessure op. Deroo leek begin deze week weer fit. "Maar dinsdag ging ik plots door mijn rug. Ik kon niet meer wandelen", doet Deroo zijn verhaal.

   

  "Maar verbazend genoeg geraakte ik toch nog speelklaar voor de halve finales in de beker vandaag. Ik mocht tijdens de wedstrijd invallen en speelde uiteindelijk 1 set mee."

   

  Zijn team Dinamo Moskou versloeg Novosibirsk met 3-2. "We zijn wel goed weggekomen, want we stonden op een bepaald moment 2-0 in de sets en 19-16 achter. Morgen spelen we de finale tegen Sint-Petersburg."

   

  Die bekerfinale zal met publiek zijn. "Maar wel in beperkte mate", weet Deroo. 1/3e van de capaciteit wordt gebruikt. Tussen de toeschouwers zijn er wel telkens 2 stoeltjes afgeplakt."

  1/3e van alle stoeltjes is voorzien voor het publiek, de rest is afgeplakt met kartonnen toeschouwers.

  Deroo: "Russen spreken enkel Russisch"

  Deroo zit al sinds 1 augustus alleen in Rusland. "Momenteel is het hier -10°C. Het is hier al zo'n 3 à 4 weken aan het sneeuwen. Maar het kan erger: bij een Amerikaanse vriend in Rusland is het momenteel -40°C. Volgens de app voelt dat aan als -62°C."

   

  Kan Deroo zijn plan wat trekken in Rusland? "Iedereen spreekt hier enkel Russisch. Zelfs mijn ploegmaten spreken geen Engels, dat is hier echt een maatschappelijk probleem", vertelt Deroo.

   

  "Ik heb ook wel nog 2 buitenlandse ploegmaten, maar de ene is niet echt sociaal."

   

  "Het is eigenlijk zo erg dat ik Russische les ben beginnen te volgen zodat ik hier toch met iemand kan praten. In het begin verliep dat moeilijk, maar nu begint het wel al wat te lukken."

   

  Van Kerstmis vieren is er vandaag ook niet veel in huis gekomen. "De meeste Russen zijn orthodox, zij vieren Kerstmis op 7 januari. Maar vanmorgen had de ploeg toch iets kleins voorzien voor mij en mijn buitenlandse ploegmaten."