Ann Wauters: "Ik wil echt wel als speelster naar de Olympische Spelen"

  Sporza sprak tijdens het Sportgala met Belgian Cat Ann Wauters en bondscoach Philip Mestdagh.

  Met een jaar vertraging trekken de Belgian Cats in 2021 naar de Olympische Spelen en als het van Ann Wauters en bondscoach Philip Mestdagh afhangt, zal dat gebeuren met Wauters als speelster. Dat bevestigde het duo vrijdagavond in de marge van het Sportgala aan Sporza.

  Ann Wauters is een coryfee van het (Belgische) vrouwenbasketbal, maar de vele oorlogen op het veld hebben hun tol geëist op haar lichaam. Toch is Wauters op haar 40e nog vastberaden om een rol te spelen in Tokio.

   

  "2020 is anders verlopen dan ik verwacht had en het uitstel van de Spelen was voor mij absoluut geen cadeau. Maar 2020 heeft me ook geïnspireerd om nog door te gaan. De Olympische Spelen zijn echt een droom voor mij. We hebben een heel lange weg afgelegd en dat laatste stukje wil ik er echt wel bijdoen", vertelt Wauters, die voor zichzelf nog een rol op het veld ziet.

   

  "Ik wil echt als speelster naar Tokio. Basketbal is een teamsport. We zijn met zijn twaalven, waarvan er 5 de meeste minuten spelen. Het is niet mijn doelstelling om daar heel veel te spelen, maar het verleden heeft al uitgewezen dat een team veel meer is dan de speelsters die een grote rol hebben op het veld."

  Ik wil minder focussen op de beperkingen die mijn lichaam mij oplegt, maar wel kijken naar wat de mogelijkheden nog zijn.

  Ann Wauters

  "We hebben onze beste resultaten behaald wanneer de "team chemistry" het best zat. Ik blijf sowieso hard trainen en ik weet ook wel wat ik ervoor moet doen."


  "Het klopt dat er ook de fysieke realiteit is. Het is moeilijk geworden, maar als je iets met zoveel goesting wilt, kun je je daar ook wel overzetten. Ik wil minder focussen op de beperkingen die mijn lichaam mij oplegt, maar wel kijken naar wat de mogelijkheden nog zijn."

  Philip Mestdagh en Ann Wauters

  "Als Ann haar niveau aanhoudt, is ze erbij"

  Of Ann Wauters meegaat naar de Olympische Spelen en in welke rol dat dan zal zijn, is uiteindelijk een beslissing van bondscoach Philip Mestdagh. De kersverse Coach van het Jaar heeft daarover geen twijfels.

   

  "Voor mij is dat geen knoop die doorgehakt moet worden. Ik weet wat ik aan Ann heb en wat het team aan haar heeft. Ze heeft al voldoende bewezen", zegt Mestdagh.

   

  "Op de Olympische Spelen wil je natuurlijk 12 topspeelsters op de piek van hun kunnen. Maar intussen heb ik ook al wel geleerd dat je een ploeg evenwichtig moet uitbalanceren. Daarbinnen moet iedereen zijn rol vervullen."

   

  "Het kunnen geen 12 Emma's (Meesseman) zijn. We hebben veel meer nodig dan alleen maar goeie speelsters. En als Ann haar niveau aanhoudt, dan is ze erbij."