Ga naar de inhoud

Van Aert en Meesseman zijn Sportman en Sportvrouw, Belgian Cats grote slokop

Met de hoofdvogel op het Sportgala 2020 hebben Wout van Aert en Emma Meesseman hun successeizoen bekroond. De Belgian Cats kaapten met Ploeg van het Jaar en Coach van het Jaar (Philip Mestdagh) nog twee andere awards weg. Charles De Ketelaere is de beste belofte, Joachim Gérard beste paralympiër.

Van Aert en Meesseman winnen met voorsprong

Na een seizoen om U tegen te zeggen mag Wout van Aert zich nu ook Sportman van het Jaar noemen. Winst in de Strade Bianche, Milaan-Sanremo, twee Tour-ritten, het BK tijdrijden en vicewereldkampioen op de weg én tegen de klok: het werd een jaar om nooit te vergeten.

 

Het zal u hoogstwaarschijnlijk niet verbazen dat Van Aert, na de Vlaamse Reus, Flandrien van het Jaar en de Kristallen Fiets nu ook de hoofdvogel afschiet op het Sportgala met maar liefst 1.049 punten. Hij volgt Remco Evenepoel op, die dit jaar derde werd (441 ptn). Romelu Lukaku werd tweede (526 ptn).

 

Bij de vrouwen was het feest bij Emma Meesseman. De sterspeelster van de Belgian Cats beleefde haar hoogtepunt al in februari dit jaar. Toen kwalificeerden de Cats zich met een tweede plek in het olympisch kwalificatietoernooi voor Tokio 2020.

 

Meesseman won met 826 punten voor haar ploeggenote bij de Cats, Julie Allemand (578 ptn). Wielrenster Lotte Kopecky volgde op de derde plek (477 ptn).

Belgian Cats pakken nog 2 prijzen

De Rode Duivels haalden de shortlist voor Ploeg van het Jaar niet. Die was weggelegd voor de Belgian Cats, de Red Flames en wielerploeg Deceuninck-Quick Step. 

 

En het waren de basketbalvrouwen die hun avond nog wat mooier maakten met de award. Op de erelijst volgen de Belgian Cats onze nationale hockeytrots de Red Lions op.

 

Met ook de Coach van het Jaar voor bondscoach Philip Mestdagh kon de avond van de Belgian Cats al helemaal niet meer stuk. Hij hield voetbalcoaches Philippe Clement (Club Brugge) en Roberto Martinez (Rode Duivels) achter zich.

Belofte: De Ketelaere, Paralympiër: Gérard

Bij de beloften was het prijs voor Club Brugge-revelatie Charles De Ketelaere. Na een glansprestatie in de Champions League en zijn eerste minuten bij de Rode Duivels mag hij zich nu Belofte van het Jaar noemen.

 

De Ketelaere (398 ptn) volgt Anderlecht-speler Yari Verschaeren op en laat namen als veldrijder Thibau Nys (323 ptn) en rallypiloot Grégoire Munster (105) achter zich. 

 

Joachim Gérard werd in Schelle verkozen tot Paralympiër van het Jaar. De rolstoeltennisser kreeg 454 punten achter zijn naam. Op de tweede plaats volgde rolstoelatleet Peter Genyn (389 ptn), voor para-wielrenner Ewoud Vromant (285).   

 

Gérard volgt zichzelf op op de erelijst. Hij kreeg ook in 2013 de trofee. Peter Genyn was in 2017 en 2018 de beste paralympiër. Gérard schopte het dit jaar tot in de finale van Roland Garros, hij versloeg dit seizoen tweemaal de nummer 1 van de wereld.

Wout van Aert: "Mooiste prijs die je kan pakken als sporter"

Sonja Tankrey (mama Meesseman): "Tof dat ze appreciatie krijgt in België"

Ann Wauters: "Wow, hier ben ik niet goed van"

De Ketelaere: "Alles waarvan je je hele leven droomt, komt nu allemaal samen"

Philippe Mestdagh: "Alle puzzelstukjes vielen mooi in elkaar"

Joachim Gérard: "Het was een fantastisch jaar"

Sportman van het Jaar (top 10)
1. Wout van Aert 1.049 punten
2. Romelu Lukaku 526
3. Remco Evenepoel 441
4. Kevin De Bruyne 364
5. Bashir Abdi 358
6. Matthias Casse 243
7. Vincent Vanasch 79
8. Dries Mertens 56
9. Thierry Neuville 49
10. Ben Broeders 47
Sportvrouw van het Jaar (top 10)
1. Emma Meesseman 826 punten
2. Julie Allemand 578
3. Lotte Kopecky 477
4. Elise Mertens 396
5. Valentine Dumont 288
6. Charline Van Snick 209
7. Nafi Thiam 173
8. Jolien D'hoore 148
9. Chloé Caulier 141
10. Rani Rosius 98

Sportgala 2020

spinner
 1. 17 uur 33. Wout van Aert (wielrennen) Sportman van het Jaar.

  Wout van Aert (wielrennen) Sportman van het Jaar

 2. 17 uur 32. Wanneer ik mijn eerste cross win? Ik hoop er de komende weken zeker eentje mee te pikken, maar de belangrijkste is eind januari. Wout van Aert.
 3. 17 uur 30. Ik ben enorm trots op deze trofee. Dit is de grootste prijs die je kan pakken als sporter. Ik bekeek dit jaar meer als een overgangsjaar, maar het werd veel meer. . Wout van Aert.
 4. 17 uur 29. Alweer een award voor Wout van Aert. Een mooie bekroning voor een meer dan uniek seizoen: Wout van Aert is Sportman van het Jaar. De wielrenner van Jumbo-Visma laat Remco Evenepoel en Romelu Lukaku achter zich.  .
 5. 17 uur 27. Emma Meesseman (basketbal) Sportvrouw van het Jaar.

  Emma Meesseman (basketbal) Sportvrouw van het Jaar

 6. 17 uur 25. Het was altijd al net niet. We lieten het op ons afkomen vanavond. . Trotse Sonja Tankrey, mama Emma Meesseman.
 7. 17 uur 24. Emma Meesseman Sportvrouw van het Jaar. Drie keer prijs voor de basketbalvrouwen vanavond! Emma Meesseman is er vanavond niet bij, maar wordt wel Sportvrouw van het Jaar, voor ploeggenote Julie Allemand en wielrenster Lotte Kopecky. .
 8. 17 uur 20. Belgian Cats (basketbal) Team van het Jaar.

  Belgian Cats (basketbal) Team van het Jaar

 9. 17 uur 19. Wow, ik ben er even niet goed van. Ik heb hier nog nooit mogen staan. Dit is misschien de mooiste prijs die ik ooit in ontvangst zou kunnen nemen. Dit is een prijs voor veel mensen, we zullen er een heel mooi plaatsje voor zoeken. Ann Wauters.
 10. 17 uur 19. Meer basketbalsucces: Belgian Cats Ploeg van het Jaar. De Belgische basketbalvrouwen zijn uitgeroepen tot Ploeg van het Jaar. De Cats halen het voor Deceuninck-Quick Step en de Red Flames. .
 11. 17 uur 17. Charles De Ketelaere (voetbal) Belofte van het Jaar.

  Charles De Ketelaere (voetbal) Belofte van het Jaar

 12. 17 uur 16. Het belangrijkste is het team en we hebben als team een goed jaar gehad. Alles waarvan je je hele leven van droomt, kwam allemaal samen dit seizoen. Charles De Ketelaere.
 13. 17 uur 15. Charles De Ketelaere is Belofte van het Jaar. Club Brugge-revelatie Charles De Ketelaere is Belofte van het Jaar. Met glansprestaties in de Champions League als orgelpunt van het seizoen. Hij haalt het voor Thibau Nys en Grégoire Munster. .
 14. 17 uur 14. Dromen is leuk, dat moet af en toe. Maar ik ben realistisch en kwartfinale op de Spelen zou al goed zijn. Als dat lukt, dan kan alles. Philip Mestdagh.
 15. 17 uur 13. Philip Mestdagh (basketbal) Coach van het Jaar.

  Philip Mestdagh (basketbal) Coach van het Jaar

 16. 17 uur 12. Naast de voetbalcoaches is het heel lastig om te winnen. Maar we doen het toch maar. In 2017 waren we 10 jaar afwezig van grote toernooien. Nu vallen alle puzzelstukjes mooi in elkaar. . Philip Mestdagh.
 17. 17 uur 10. Philip Mestdagh is Coach van het Jaar. De basketballers halen het van de voetballers in de categorie Coach van het Jaar. Bondscoach Philip Mestdagh (Belgian Cats) wint met voorsprong voor Philippe Clement (Club Brugge) en Roberto Martinez (Rode Duivels). .
 18. 17 uur 08. Joachim Gérard (rolstoeltennis) Paralympiër van het Jaar.

  Joachim Gérard (rolstoeltennis) Paralympiër van het Jaar

 19. 17 uur 07. Joachim Gérard volgt zichzelf op. Rolstoeltennisser Joachim Gérard is voor de derde keer (tweede jaar op een rij) Paralympiër van het Jaar. Hij haalt het voor Peter Genyn (atletiek) en Ewoud Vromant (wielrennen). .
 20. 17 uur 07.