Is vervanger van F1-wereldkampioen Hamilton ook meteen kandidaat-winnaar?

  Krijgt Stoffel Vandoorne dit weekend een kans in de topwagen in de Formule 1?

  In de Formule 1 kan Lewis Hamilton komend weekend niet in actie komen omdat hij besmet is met het coronavirus. Wie kruipt er dit weekend dan in de Mercedes van de wereldkampioen? En is de vervanger van Hamilton dan ook meteen de gedoodverfde favoriet voor de zege? F1-commentator Kris Wauters zoekt naar antwoorden.

  Kris Wauters in een notendop:

  • Wie wordt de vervanger van Hamilton? "Stoffel Vandoorne ligt in de weegschaal met George Russell."

  • Hoe liggen de kansen van Vandoorne? "Hij heeft zeker goeie papieren."

  • Is de vervanger van Hamilton meteen kandidaat-winnaar? "Het is een unieke kans om een race te winnen."

  Wie mag zondag racen met de auto van de wereldkampioen?

  Twee namen worden het vaakst genoemd om Lewis Hamilton te vervangen in Bahrein: die van de jonge Brit George Russell en die van onze landgenoot Stoffel Vandoorne.

   

  "Dat Stoffel naar voren geschoven wordt, is uiteraard logisch. Hij is immers reserverijder bij Mercedes", vertelt Kris Wauters aan Sporza. "Vandoorne ligt in de weegschaal met Russell, die nu voor Williams rijdt, maar deel uitmaakt van het opleidingsprogramma van Mercedes."

   

  "De vraag is wat Mercedes gaat doen: kiezen ze voor het logische pad door hun reserverijder in de auto te plaatsen? Of kiezen ze voor het jonge talent Russell waarvan iedereen al jaren roept dat hij een topwagen verdient? Dat zou dan een keuze zijn voor de toekomst."

  Mercedes heeft niks meer te winnen of te verliezen. Dan is het makkelijker om Vandoorne te belonen of om Russell een kans te geven.

  Kris Wauters

  Zijn Russell en Vandoorne de enige twee namen die in aanmerking komen? "In theorie zou Mercedes ook iemand als Nico Hülkenberg kunnen halen", zegt Wauters. "Die heeft de ervaring en reed dit seizoen ook al 2x voor Racing Point. Toch lijkt die kans mij bijzonder klein."


  "Waarom? Racing Point had een ervaren rijder nodig, in de strijd om het constructeurskampioenschap. Maar Mercedes heeft op dit moment niks meer te winnen of te verliezen. Dan is het makkelijker om de trouw van Vandoorne als Mercedes-rijder te belonen of om een jong talent als Russell een kans te geven."

  George Russell

  Hoe liggen de kansen van Stoffel Vandoorne?

  Stoffel Vandoorne rijdt sinds zijn mislukte F1-avontuur bij McLaren rond in een elektrische Mercedes in de Formule E. Al die tijd bleef hij ook in de stal van Mercedes als reserverijder in de F1.

   

  "Ik betwijfel of hij ook echt veel met die Mercedes gereden heeft, maar hij heeft wel veel simulatorwerk gedaan", weet Kris Wauters. "Stoffel Vandoorne heeft zeker goeie papieren om Lewis Hamilton te vervangen dit weekend."

   

  "In zijn eerste F1-race ooit, toen hij bij McLaren Fernando Alonso verving, heeft hij een hele race lang geen enkele fout gemaakt. Als een metronoom draaide hij de hele wedstrijd fantastische rondjes én hij klopte ploegmaat Jenson Button, toch een ex-wereldkampioen. Dat is niet niks."

  Stoffel Vandoorne heeft zeker goeie papieren om Lewis Hamilton te vervangen.

  Kris Wauters

  "Aan de andere kant heeft Stoffel Vandoorne de laatste maanden niet echt veel Formule 1-ambitie meer uitgesproken, omdat hij zich goed voelt in de Formule E. Ik weet niet of dat zal meespelen in de beslissing van Mercedes."


  George Russell rijdt nu bij Williams. Vormt dat geen bezwaar? "Hij rijdt daar omdat hij een Mercedes-rijder is en dat team rijdt met krachtbronnen van Mercedes", legt Wauters uit.


  "Wellicht heeft Williams die krachtbronnen goedkoper gekregen, in ruil voor een zitje voor Russell. Die komt uit de jeugdopleiding van Mercedes. Als Mercedes hem echt in de auto wil zetten dit weekend, dan zal dat gebeuren. Dat lijdt geen twijfel."

  Stoffel Vandoorne

  Is de vervanger van Hamilton automatisch kandidaat-winnaar?

  Een vaakgehoord cliché in de Formule 1 is dat de rijder met de beste auto het meestal haalt. Zien we de vervanger van Lewis Hamilton zondag ook op het hoogste schavotje? "Ik denk dat die wel degelijk kanshebber is om de race te winnen", zegt Kris Wauters.

   

  "Het hangt ervan af hoe snel de rijder zich kan aanpassen aan de auto, het chassis, het gevoel in de wagen. Ook de protocollen zijn anders bij elk team. Dat is echt studeren als je de wagen niet kent, al zijn de meeste rijders wel superintelligent. Dat zal wel snel gaan."

   

  "Vandoorne heeft al bewezen bij McLaren dat hij foutloos kan rijden. Hij zou perfect kunnen winnen als hij in die Mercedes kruipt. Ook Russell rijdt elk weekend op het scherp van de snee bij Williams. Hij zal zich vermoedelijk nog sneller kunnen aanpassen, maar ze zijn allebei kandidaat-winnaar. Dit is zonder twijfel een unieke kans."

  Dit is een unieke kans om een race te winnen.

  Kris Wauters

  "Het is afwachten wat Mercedes zal beslissen. Ik schat de kans iets hoger in dat het Russell zal worden, maar ik hoop wel op Stoffel Vandoorne. Dat zou fantastisch zijn voor hem en voor de Belgische autosport. Dan kan hij eindelijk nog eens tonen wat hij waard is."

   

  "Bij McLaren is hem dat niet gelukt, maar Stoffel is wel nuchter en intelligent genoeg om voor zichzelf te weten dat hij zijn plaats heeft in de Formule 1. Daarover bestaat geen twijfel."

   

  "Ik denk niet dat hij zich per se nog eens wil bewijzen, maar als hij de kans krijgt om zich nog eens te tonen, dan zal hij die zeker niet afslaan. Ik denk dat hij ongelooflijk blij zou zijn als hij in die topwagen mag rijden."