Neemt Gladbach vanavond na 50 jaar wraak op Inter voor "Match van het Blikje"?

  De spelers van Inter belagen de Nederlandse scheidsrechter Jef Dorpmans.

  Mönchengladbach kan zich vanavond voor het eerst sinds het ontstaan van de Champions League in 1992 plaatsen voor de 1/8e finales. Daarbij kan het meteen ook een oude rekening met Inter vereffenen.

  Eind jaren 60, begin jaren 70 was Inter een van de toonaangevende teams in Europa, met spelers als Mazzola, Facchetti, Boninsegna en Jair. Het Duitse clubvoetbal (zowel WDR als DDR) stelde in die periode niet zoveel voor.

   

  Het was dan ook met lichte arrogantie en een misplaatst superioriteitsgevoel dat Inter in 1971 afzakte naar het charmante maar ook aftandse Bökelbergstadion.

   

  Mönchengladbach was het seizoen ervoor kampioen geworden met een ploeg waarvan heel wat spelers datzelfde seizoen Europees kampioen en 3 jaar later wereldkampioen zouden worden. Tegen Inter leverden Netzer, Bonhof, Vogts, Heynckes, Wimmer & co een eerste visitekaartje af aan de buitenwereld.

   

  Een halfuur lang was de match nog redelijk in balans, maar in de 29e minuut ging Boninsegna bij een 2-1-stand plots neer. De topspits van Inter werd vanuit de tribunes geraakt door een stomp voorwerp, zo claimden de Italianen. Commedia dell'arte, zo beweerden de Duitsers en het spel zat op de wagen.

   

  Volgens de overlevering zag Inter-aanvoerder Mazzola enkele Italiaanse fans een blikje Cola drinken. Hij nam dat blikje stiekem uit hun handen en toonde het als bewijsmateriaal. Met dat blikje was Boninsegna neergehaald. Een vermoedelijke dader werd door de politie uit de tribunes geplukt.

   

  Toen de rust na minutenlange commotie was teruggekeerd walste Mönchengladbach over de Italianen. 7-1 zou de grootste Europese nederlaag van Inter worden. Zou.

  Roberto Boninsegna wordt op de brancard weggedragen.

  Inter haalt zijn slag thuis voor de groene tafel

  Inter was uiteraard in zijn eer gekrenkt door de legendarische afstraffing. Het diende een klacht in bij de UEFA om het resultaat te laten annuleren vanwege het blikjesincident, iets wat toen uiterst zeldzaam was.

   

  De Europese voetbalbond gaf Inter gelijk en legde Gladbach zelfs een boete op van 1,5 miljoen Zwitserse frank. Intussen was in Milaan al de terugmatch afgewerkt. Inter liet de arrogantie deze keer varen en won met 4-2.

   

  Een maand later werd de heenmatch dan toch opnieuw gespeeld, zij het deze keer in Berlijn. De Interista goten een blok beton voor hun doel zoals ze dat als geen ander konden. Het werd 0-0 en niet Mönchengladbach maar Inter stootte door naar de kwartfinales van de Beker voor Landskampioenen.

   

  Inter denderde uiteindelijk door tot in de finale (onder meer door Standard te verslaan in de volgende ronde), maar daarin kreeg het van het Ajax van Cruijff zijn misschien wel verdiende loon.

   

  Vanavond kan Gladbach 49 jaar later zelf zijn revanche nemen op Inter. Als het thuis niet verliest, mag het voor het eerst sinds het ontstaan van de Champions League in 1992 naar de achtste finales en is Inter uitgeschakeld.

  De politie voert de vermeende dader van de aanslag op Boninsegna af.

  De flamboyante spelmaker Gunter Netzer zweept het Bökelbergstadion op. Hij zou 2 keer scoren in de 7-1-zege.

  7-1 is de zwaarste Europese nederlaag van Inter, maar die werd vakkundig uit de geschiedenisboekjes gewist.

  Inter wint de "terugmatch" met 4-2 (zonder geluid)