Berteele: "Dat Hazard een voorbeeld neemt aan Laurens Sweeck"

  Wout van Aert en Laurens Sweeck, toonbeelden van professionalisme en karakter voor Carl Berteele.

  In een gevarieerde aflevering van onze podcast De Tribune kwam zowel de blessure van Eden Hazard als de terugkeer van Wout van Aert in het veldrijden aan bod. "Van Aert is een klasbak, maar ik denk dat hij het lastig zal hebben in de cross om zijn hartslag meteen naar 200 slagen te brengen", zegt Hans Vandeweghe.

  Onze wielercommentator Carl Berteele volgde afgelopen weekend het veldrijden. Maandag hoorde hij uiteraard ook het nieuws van de dijblessure van Eden Hazard en spontaan stelde hij zich de vraag of er een verschil is in professionalisme.

   

  "Eden Hazard krijgt natuurlijk veel tikken en ik begrijp wel dat het dan eens op kan zijn. Maar in bepaalde kranten lees ik nu dat het met stress te maken zou hebben. Moet Eden Hazard stress hebben? Dat begrijp ik niet."

   

  "Als je Eden Hazard bent, speelt bij Real Madrid, zoveel geld verdient, zoveel hebt gekost, zou je dan niet zorgen dat je in conditie bent (een verwijzing naar de overtollige kilo's waarmee Hazard soms kampt)? Dat verdient toch een schop onder zijn kont."

   

  "Wout van Aert heeft zes dagen vakantie genomen in dit onwaarschijnlijke jaar tussen zijn wegseizoen en cross-seizoen. Laurens Sweeck viel zondag over een balkje, maakte een koprol en reed uiteindelijk als 14e over de finish in de Wereldbekermanche in Tabor. Dat Hazard daar eens een voorbeeld aan neemt."

  "Van Aert is hartslag van 200 vanaf de start niet meer gewoon"

  De meeste ogen in de velden rond Kortrijk en Tabor waren afgelopen weekend gericht op Wout van Aert, die zijn comeback maakte. Carl Berteele zag twee goede prestaties.

   

  "Ik had dat ook wel een beetje verwacht", zei Berteele. "Volgens mij komt Van Aert niet terug om er gewoon wat tussen te rijden. Hij wil bij een terugkeer tonen wat hij kan."

   

  "Hij werd wat gediend door de lekke banden van Michael Vanthourenhout en Toon Aerts in Kortrijk, maar toen reed hij al vooraan. Hij hield stand en geef hem nog twee crossen en het technische heeft hij ook opnieuw onder de knie. Er moeten misschien nog een paar kilo's af, maar Van Aert is een wereldcoureur." 

   

  "Zes weken geleden sprintte hij voor de zege in de Ronde van Vlaanderen en nu springt hij over balkjes. Hoeveel coureurs kunnen dat? Hetzelfde gaan we zien met Mathieu van der Poel, als die terugkeert op 12 december."

  Denk dat Van Aert het lastig zal hebben in de cross om zijn hartslag meteen naar 200 slagen te brengen. Van der Poel is wat dat betreft fysiek completer. Van Aert heeft meer wapens op een wedstrijd van 260 kilometer of meer.

  Hans Vandeweghe

  Hans Vandeweghe kijkt ook al uit naar nieuwe duels tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel in het veld, al denkt hij dat de Nederlander ook dit seizoen een voordeel heeft. 

   

  "Van Aert is een klasbak, maar ik denk dat hij het lastig zal hebben in de cross om zijn hartslag meteen naar 200 slagen te brengen als het licht op groen springt. Dat is hij niet meer gewend. Hij is nu gewoon om twee of drie uur intensief te koersen nadat het peloton zich langzaam op gang heeft getrokken."

   

  "In het veld is het van minuut één naar de eerste bocht sprinten en dat een uur lang. Dat is een totaal ander gevoel. Ik denk dat Mathieu van der Poel wat dat betreft fysiek completer is. Van Aert is dan weer beter gewapend dan Van der Poel voor een wedstrijd van 260 kilometer of meer."

   

  "Ik denk dat renners als Eli Iserbyt en anderen nu ook wel moed hebben geput. Misschien gaan ze ook wel eens nadenken over een wegseizoen. Vroeger mocht je tussen november en januari niet harder rijden dan 25 kilometer per uur op training. Bij wijze van spreken. Nu mag je er wel prikkels tussensteken. De combinatie weg en veldrijden is perfect."

  Download de podcast van De Tribune