Next big thing van Anderlecht? "Rayane Bounida (14) is Europese topper"

  Rayane Bounida geldt al jaren als hét opkomende talent bij Anderlecht. "Iedereen wil hem."

  De jeugdopleiding van Anderlecht is top in Europa. Jeugdbaas Jean Kindermans en ex-hoofdscout Urbain Haesaert zien ook nu heel veel talent. Namen noemen doen ze niet, maar ze gaan wel in op de suggestie die wij doen: de 14-jarige Rayane Bounida. "Die ken ik niet", lacht Kindermans. "Een Europese topper", stelt Haesaert. "Iedereen wil hem."

  Wij gingen op zoek naar de geheimen van de jeugdopleiding van Anderlecht. Daarbij konden we niet voorbij aan Rayane Bounida. Die geldt als hét aankomende talent. De jonge aanvallende middenvelder won al verschillende individuele onderscheidingen, heeft een contract met Nike én een Instagram-account met meer dan 300.000 volgers.

   

  Urbain Haesaert, van 2010 tot 2018 hoofdscout bij Anderlecht, is lyrisch: "Hij is een Europese topper. Hij is een ongelooflijk goeie speler, die alle nodige kwaliteiten herbergt. Hij ziet het allemaal en is altijd vrij, de aanname is perfect, links- en rechtsvoetig geen probleem."

   

  "Hij heeft onmiddellijk een actie, met een zeer korte draaibeweging maakt hij zich vrij en hij speelt dieper in zodra hij kan. Hij versnelt het spel. Hij dribbelt niet om te dribbelen."

   

  "Dat deed bijvoorbeeld Charly Musonda wel. Sorry, maar ik ben nooit voor Musonda geweest. Hij was een heel goede speler, maar hij speelde voor zichzelf, voor het podium. Dat was altijd bal aannemen en dribbel, dribbel, dribbel om te laten zien hoe goed hij wel was. Maar hij dacht nooit vooruit naar de fase om doelpunten te maken."

   

  "Bounida denkt wel altijd voorwaarts en zoekt de diepte. En hij gaat dan ook nog bijsteunen en scoren."

   

  "Hij is nog klein en zal nog wat moeten groeien. Hij zal nooit een nummer 9 worden, maar hij is een ongelooflijk waardevolle veldspeler die heel veel posities aankan. Hij is technisch én tactisch zo sterk.”

   

  Haesaert werkt momenteel als scout voor Ajax en is dus geïnteresseerd in de jongen die de Belgische en Marokkaanse nationaliteit deelt: "Uiteraard. Maar wie niet: Barcelona, Manchester, Chelsea, iedereen wil Rayane Bounida.”

  "In 15 jaar weinigen van dat niveau gezien"

  Kindermans, hoofd jeugdopleiding van Anderlecht, doet eerst alsof hij Bounida niet kent, maar kan niet anders dan volmondig beamen: "Rayane is een uitzonderlijk goeie voetballer. Ik zit 15 jaar in het vak en ik heb er weinigen van dat niveau gezien." 

   

  "Bij Rayane zal het vooral zijn: voetjes op de grond houden, er is nog een hele weg af te leggen. Voetbaltechnisch kunnen we die jongen bijna niets meer bijleren. Er zijn wel nog andere aspecten van het voetbal waarin
  hij nog stappen moet zetten." 

   

  "Maar die jongen heeft een fantastische familie. Zijn vader is heel down-to-earth en kent de stappen die nog moeten worden gezet. Die mensen weten waar we met Rayane en anderen van zijn lichting naartoe willen. Dat is een kwestie van geduld, hard werken en een klein beetje geluk afdwingen.”

  Oordeel zelf: meer beelden en kunstjes van Bounida