Ook internationale virologen stellen zich vragen bij interlandvoetbal

  Blijft het aantal coronagevallen bij de Rode Duivels tot een minimum beperkt?

  De komende dagen worden de clubbubbels in het voetbal gemengd met de landenbubbels. Er wordt gevreesd voor een forse verhoging van het aantal coronagevallen. "Je neemt sowieso een risico, maar ben je bereid dat te aanvaarden?"

  "De bubbel in de NBA werkte perfect, daar waren geen coronagevallen. Maar in Europa is dat niet mogelijk in het voetbal", zegt Dean Winslow, professor infectieziekten aan de Universiteit van Stanford.

   

  "De sportwedstrijden zelf zijn niet het grootste risico, maar het is al het reizen en het sociale contact dat voor een hoger zorgt. De kans dat het risico extra gaat rondreizen door die wedstrijden is al bij al vrij klein. De maatschappij moet dan beslissen: is het dat risico waard?"

   

  "Je mag het nog allemaal zo veilig maken als je wil, een risico neem je sowieso. Ben je bereid dat te aanvaarden?"

  "Sport lijkt wel buiten de maatschappij te staan"

  Winslows collega Stefano D'Amelio, verbonden aan de Universiteit van Rome, werpt een ethisch probleem op. "De kloof tussen hoe ze in de sportwereld denken en hoe in de échte wereld is groot. Het lijkt wel alsof sport buiten de maatschappij lijkt te staan."

   

  "Mijn advies is dan ook: pas in de sport dezelfde regels toe als voor de rest van de bevolking. Gaat het land in lockdown? Dan moeten de sporters ook in lockdown. Ik snap het sociale belang van sporten zoals voetbal, maar dit zendt een verkeerde boodschap uit."