Wijnants: "Voor Genk te hopen dat er lang "Hollands" gesproken zal worden"

  John van den Brom (midden) heeft het heft bij Genk in handen.

  De Limburgse derby STVV–Genk is zaterdag in een leeg stadion gespeeld. Maar zelfs zonder fans was het een strijd op het scherp van de snee. Stef Wijnants zegt op Radio 2 Limburg dat Genk zich ondanks een 1-2-overwinning niet mag blindstaren op de recente resultaten en dat het dringend beter moet gaan voetballen.

  17 op 21 voor Genk

  "Genk was achteraan secuur en heeft nauwelijks een kans weggegeven tegen STVV", zegt Stef Wijnants.

   

  "En vooraan scoorde het na een prachtig hakje en een fantastische lobbal. Dan kom je in een match heel ver en daarom heeft Genk gewonnen."

   

  "Genk was de mindere in het spel, want ondanks de 12 op 12 voetbalt Genk absoluut niet zoals het zou willen. Dat is overigens niet in deze match alleen. Ook de vorige matchen die het won in Gent en thuis tegen Eupen was het voetbal matig."

   

  "Maar kijk: sinds het ontslag van Hannes Wolf heeft Genk 17 op 21 gehaald en staat het op 1 punt van de leiders. Dus naar buiten toe zal Genk zeker zeggen dat het bijzonder tevreden is, maar intern weten ze dat het niveau echt moet gaan stijgen, want zo ga je geen matchen blijven winnen."

   

  "En STVV had wel de bal en deed zijn stinkende best, maar deed Genk uiteindelijk te weinig pijn. En dus staat het nu 16e, net niet op een degradatieplaats."

   

  "Ik hamer er allang op: deze ploeg heeft te weinig goede spelers om veel ambitie te tonen. Ik zou zeggen: alles wat beter is dan die 16e plaats is een succesje."

  Ontslag Muscat geen oplossing

  Na de pandoering op Beerschot van enkele weken geleden was het ontslag van STVV-trainer Kevin Muscat een kwestie van dagen.

   

  Uiteindelijk won Muscat de match van de laatste kans tegen Standard en bleef hij op post. Wijnants vindt niet dat Muscat nu dringend ontslagen moet worden.

   

  "Wie weet wat de Japanse bazen zullen beslissen, mag opstaan. Maar het is niet dat de ploeg niet vecht, het is niet dat Muscat geen wijzigingen heeft doorgevoerd. Het is ook niet dat Muscat er apathisch bijstaat."

   

  "Het ligt niet zomaar aan Kevin Muscat. Meer nog, ik denk dat het geen zoden aan de dijk zet om Muscat te ontslaan. Hij kent deze beperkte spelersgroep nu een dik jaar. Ik geloof dat hij nog impact heeft."

   

  "Om nu opnieuw een trainer uit verre oorden te halen die deze competitie en het team van STVV niet kent, is geen optie, vind ik. STVV staat met beide benen in de degradatiezone. Aan bouwen moet er niet gedacht worden."

   

  "Nog eens: ze waren niet de mindere van Genk en er was zeker strijd, maar elke match verliezen kan natuurlijk niet lang meer.”

  Kevin Muscat.

  Rust met John van den Brom

  Zaterdag stelde Genk nog maar eens een nieuwe trainer aan. Na het plotse vertrek van Jess Thorup mag de Nederlander John van den Brom (54) zich de komende jaren met de selectie gaan bezighouden.

   

  Wijnants vindt Van den Brom alvast een "goede vent". "Of Van den Brom het langer zal uitzingen dan zijn vele voorgangers zal de toekomst uitwijzen." 

   

  "Hij heeft in elk geval een contract van langere duur afgedwongen, tot 2023. Dat is naar Genk-normen lang. Maar Genk had niet veel opties als het een trainer wilde die de competitie kent. Het stond tegen de muur."

   

  "Van den Brom is de 6e trainer die in 1,5 jaar op de bank zal zitten bij Genk. Er moet rust in de leiding komen. Van den Brom is een aangename mens en een liefhebber van verzorgd voetbal, dat weten we nog van toen hij bij Anderlecht was. Dat zijn al twee goede kwaliteiten."

   

  "Hij kent bovendien de competitie, hij kan met jeugd werken en zal aanvoelen wat er in en rond Genk leeft. Er is geen taalbarrière, dat helpt toch."

   

  "Ik denk ook dat hij Genk anders wil laten voetballen. Drie verdedigers is niet meteen zijn ding. Dat is een risico natuurlijk nu ze punten aan het halen zijn."

   

  "Van den Brom moet vooral meer potentieel uit dit Genk halen, want de mogelijkheden in de kern zijn groot en divers. De andere topploegen zijn nauwelijks beter en laten ook punten liggen. Als hij de juiste formatie op het middenveld kan vinden, moet Genk echt ver geraken."

   

  "We hoeven er tot slot ook niet flauw over te doen en kunnen zeggen dat Van den Brom een veel rijker gevulde bankrekening zal krijgen dan bij de club waar hij opstapt, namelijk FC Utrecht. Voor Genk is het te hopen dat er in het trainerslokaal lange tijd "Hollands" gesproken zal worden."