BOIC-topman: "Vraag is niet óf Spelen zullen doorgaan, maar wel hóe"

  Olav Spahl

  Het coronavirus trok dit jaar een streep door de Olympische Spelen en nu het virus weer in opmars is, rijst hier en daar de vraag of de Spelen volgend jaar wél kunnen doorgaan. BOIC-topman Olav Spahl heeft er in elk geval vertrouwen in.

  Olav Spahl, de chef de mission van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC), kreeg onlangs op een webinar een geruststellende boodschap van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de organisatie van Tokio 2020.

   

  "De belangrijkste boodschap was niet óf de Spelen van volgend jaar wel zullen doorgaan, maar wel hóe. Dat is voor het BOIC een belangrijk gegeven. Nu kunnen we onze voorbereidingen voortzetten opdat onze atleten in de meest veilige en onder de beste omstandigheden op de Spelen zouden kunnen presteren", zegt Spahl op de website van Team Belgium.

   

  "Op dit ogenblik is het denken in 4 verschillende scenario's. Dit is pionierswerk. We lopen over een brug die we eigenlijk nog aan het bouwen zijn. Deze 4 modellen uitwerken is een ingewikkelde puzzel die moet worden gelegd door het IOC en het organisatiecomité en op bepaalde vragen kon tijdens het webinar nog geen antwoord worden gegeven. Maar die krijgen we waarschijnlijk tegen eind december van dit jaar."

  Alles hangt af van het scenario dat volgend jaar van toepassing zal zijn.

  Olav Spahl

  "Voor Team Belgium zullen we moeten nagaan hoe we van het olympisch dorp zullen kunnen gebruikmaken. Hoe zullen we de sociale contacten ter plaatse tot een minimum kunnen beperken? Hoe kunnen we optimaal gebruik maken van het basecamp in Mito waar we een bubbel voor Team Belgium kunnen creëren?"

   

  "Alles hangt af van het scenario dat volgend jaar van toepassing zal zijn; een worst case, een base of een best case scenario. Maar Mito, Itako, Izu, Maebashi en Enoshima zijn zeker zeer comfortabele plaatsen voor de Team Belgium atleten om zich in alle veiligheid en onder de beste sanitaire maatregelen voor te bereiden op hun competitie."

  Atleten meteen naar huis na prestatie?

  Momenteel buigt het IOC zich nog over het beleid dat het verblijf van atleten in Japan zal bepalen en over een "rotating athlete scenario", waarin het aantal bewoners van het olympisch dorp wordt teruggebracht.

   

  Atleten zouden daarbij 48 uur na hun competitie of na eliminatie naar huis gaan. Het BOIC heeft aan vluchtschema's gewerkt waar het nog sneller zou kunnen. Maar alles blijft afhankelijk van de situatie in het voorjaar.

   

  "We moeten nu zoveel mogelijk uiteenlopende scenario's uitwerken om dan vrij laat volgend jaar en afhankelijk van de situatie het geschikte scenario toe te passen", legt Spahl uit.

   

  "Een heel andere werkwijze dan wij gewoon zijn. Maar de COVID-19-crisis dwingt ons ertoe de situatie anders aan te pakken. Ook de verschillende vluchtschema's werden uitgewerkt met onze partner ANA. Ook op dit gebied zitten we vrij comfortabel."

  Het olympisch dorp in Tokio.

  "Koffiedik kijken of er publiek zal zijn"

  Door corona zullen de Spelen kleinschaliger zijn en met minder publiek in de tribunes. "Tijdens het webinar werd inderdaad bevestigd dat Tokio naar vereenvoudiging gaat, maar niet ten koste van de atleten, coachen noch van de omkadering", weet Spahl.

   

  "De aantallen van andere stakeholders zoals volunteers, begeleiders van dignitaries en meer VIP-gasten zullen tot een minimum worden gereduceerd. Het BOIC heeft vastgesteld dat andere landen ook hun hospitality houses in Tokio hebben geschrapt. Wat natuurlijk jammer is voor de Team Belgium fans."

   

  "Of er volgend jaar ook publiek in de olympische tribunes zal zitten, is nu nog koffiedik kijken. Alles hangt af van de context van de coronacrisis volgend jaar. Persoonlijk denk ik dat het aantal toeschouwers zal worden verminderd en dat de volledige capaciteit van de verschillende stadions niet zal worden gebruikt."

   

  "Aangezien de vraag naar tickets in Japan zeer groot is, kan ik me ook voorstellen dat de zitplaatsen in de stadions uitsluitend door Japanners zullen worden bezet, het internationale reizen zal beperkt blijven als gevolg van de gezondheidssituatie. Ik verwacht hier meer zicht op te krijgen in het voorjaar van volgend jaar."

  "Er zullen voldoende vaccins beschikbaar zijn"

  Wat voor Olympische Spelen gaan we volgend jaar krijgen? "Ik denk dat we eerder olympische wedstrijden dan Olympische Spelen kunnen verwachten", zegt Spahl.

   

  "Voor TV-kijkers maakt dit niet veel verschil, omdat ze in korte tijd veel verschillende, spannende wedstrijden op het scherm kunnen meemaken."

   

  "Voor alle olympische fans die naar de Spelen wilden reizen om de sfeer te ervaren en de Spelen mee vorm te geven, is dit net zo jammer als voor de atleten die zich in deze situatie zullen concentreren op hun gezondheid en de wedstrijden en onmiddellijk daarna naar België zullen terugkeren."

   

  "Uit de informatie waarover we nu beschikken, kunnen we stellen dat er tegen het eerste trimester van 2021 voldoende vaccins zullen beschikbaar zijn", klinkt het nog.

   

  "Het IOC heeft gesprekken met de World Health Organisation voor het verkrijgen van vaccins voor atleten, coachen en begeleiders. Het zal ook de verdeling van de vaccins coördineren en maakt zich sterk dat elk deelnemend land toegang zal hebben tot voldoende vaccins."