Ga naar de inhoud

De nieuwe handspelregel, wat betekent die nu precies? Extra Time legt het helemaal uit

Mats Rits kon zijn ogen niet geloven toen de scheidsrechter voor strafschop floot.

"We moeten erdoor, Wes", zegt Frank Raes tegen Wesley Sonck wanneer hij het handspelhoofdstuk aansnijdt in Extra Time van maandag 19 oktober. De nieuwe handspelregel heeft duidelijk heel wat losgemaakt bij onze analisten, die het er zelf nog niet over eens zijn. 

Het handspelreglement dat sinds dit seizoen in voege is, zorgde het voorbije weekend voor heel wat commotie. Vooral de strafschopfout van Mats Rits in de match tegen Standard slorpte alle aandacht op. Het was meteen het eerste onderwerp van discussie. 

 

"Volgens de regels is dat inderdaad een strafschop", zegt Gert Verheyen. "De armen van Mats Rits komen in een onnatuurlijke houding van het lichaam. Wij moeten afstappen van het idee dat iets een natuurlijke beweging is omdat we zelf gevoetbald hebben."

 

"De refs moeten oordelen op een reglement en niet op het feit dat ze al dan niet zelf gevoetbald hebben. Ook wij als analisten moeten volgens het reglement gaan oordelen."

Wat zegt het reglement? Wanneer is er sprake van handspel?

  • Als een speler vrijwillig de bal speelt met de hand of de arm, met inbegrip van de beweging van de hand of arm naar de bal.

  • Als een speler rechtstreeks scoort in het doel van de tegenstrever met hand/arm, met inbegrip van de doelverdediger, zelfs indien dit accidenteel gebeurt.

  • Als een speler nadat de bal zijn eigen hand/arm of die van een ploegmaat heeft geraakt, zelfs indien dit accidenteel gebeurt, en onmiddellijk scoort in het doel van de tegenstrever of een open scoringskans creëert.

  • Als een speler de bal raakt met hand of arm wanneer: 
    • De hand/arm het lichaam onnatuurlijk groter maakt
    • De hand/arm zich boven en/of achter het niveau van de schouder bevindt (tenzij hijzelf vrijwillig de bal speelt die dan de hand of arm raakt).
    • De hierboven beschreven overtredingen worden bestraft zelfs indien de bal rechtstreeks de hand of arm raakt komende van het hoofd of lichaam (met inbegrip van de voeten) of van een andere speler die dichtbij staat.