Gert Verheyen: "Doku over aantal jaar 40 miljoen waard? Zo werkt het niet"

  Jérémy Doku

  Fans van Anderlecht kregen de afgelopen dagen twee klappen te verwerken. Het verlies tegen grote rivaal Club Brugge en het verlies van lieveling Jérémy Doku. In onze podcast De Tribune hadden Gert Verheyen en Bart Lagae het over het verschil tussen Anderlecht en Club Brugge op en naast het veld.

  De wedstrijd tussen Anderlecht en Club Brugge was de tweede keer dat paars-wit analist Gert Verheyen echt teleurstelde. Net als bij de eerste competitiematch tegen KV Mechelen, had Verheyen gedacht dat Anderlecht verder zou staan.

   

  En frappant, ook op de tranfermarkt zijn ze elkaars tegenpool. Anderlecht verkoopt Doku. Club verlengde de contracten van Hans Vanaken en Simon Mignolet. "Ik begrijp de transfer van Doku absoluut", zei Gert Verheyen.

   

  "Het is pijnlijk voor wat Anderlecht van plan was, maar het kon gewoon niet anders. Pijnlijk ook omdat hij hun beste jeugdspeler is. Doku stond het verste."

   

  "Ik vind 27 miljoen euro voor Doku veel, ja. Met de transferprijs van Jonathan David (ex-Gent), die in dezelfde grootorde zat, vinden we dat dan opeens normaal, maar een speler uit België die voor 25 miljoen of meer vertrekt, is gigantisch."

  Ik vind 27 miljoen euro voor Doku veel. Een speler uit België die voor 25 miljoen of meer vertrekt, is gigantisch.

  "Er zijn mensen die redeneren dat als Doku nog een of twee seizoenen blijft, hij verkocht kan worden voor 40 of 50 miljoen euro, maar zo werkt het niet. Ik zie een speler uit de Belgische competitie nog niet meteen voor zo een bedrag vertrekken. Plus een speler kan ook geblesseerd raken."


  "Wat je nu krijgt, daar ben je zeker van. Wat je over een jaar zal krijgen, dat weet je nooit. Je weet niet wat er met de gezondheid van een voetballer gebeurt."


  "Kompany zegt dat er nog veel toptalenten zitten aan te komen bij Anderlecht, maar een talent als Doku is er niet elk jaar. Dat is zelfs bij de topclubs in Europa niet zo."

  "Vanaken heeft blijkbaar ernstig over West Ham nagedacht"

  Bij Club Brugge is de transferpolitiek anders. Sleutelspelers Hans Vanaken en Simon Mignolet verlengden hun contracten, al zei Vanaken in Het Nieuwsblad dat hij wel gecharmeerd was door de interesse van West Ham.

   

  "Eerst dacht ik dat de contractverlenging van Vanaken doorgestoken kaart was, dat zie je wel eens meer. Je hoort over interesse van buitenlandse clubs voor een speler en de volgende dag pakt zijn club uit met een contractverlening", zei Club Brugge-watcher Bart Lagae.

   

  "Maar ondertussen heb ik begrepen, ook van de entourage van Vanaken, dat hij ernstig over de optie heeft nagedacht. Ook omdat Vanaken Londen een aantrekkelijke stad vindt."

   

  "De gedachte was dus wel aanwezig dat als hij het ooit wou doen, dat het misschien nu of nooit was. Vanaken wordt er niet jonger op. Maar vanaf het moment dat Club aangaf een inspanning te willen doen met een contractverlenging, kon hij er zich wel vrij snel bij neerleggen."

   

  "Je kan je afvragen of West Ham een geschikte ploeg is voor Vanaken, maar ik denk vooral dat Club hem op dit moment nooit zou verkopen. Voor welk geld dan ook. Hij is hun draaischijf en twee seizoenen op een rij hun topschutter. Dat zegt eigenlijk genoeg. Hans Vanaken is onverkoopbaar."

  Download de podcast van De Tribune