Nieuwe regering begrenst belastingvoordelen sporters en clubs

  Alexander De Croo wordt de premier van de nieuwe regering.

  Eureka, we hebben een nieuwe regering. Daarbij hoort uiteraard ook een regeerakkoord. Daarin staat een hervorming van de parafiscale voordelen van beroepssporters en sportclubs gepland. 

  Eerlijke bijdrage van topsporters in regeerakkoord

  In het nieuwe regeerakkoord is er sprake van een "eerlijke bijdrage van personen die het grootste vermogen hebben om bij te dragen" alsook van een hervorming van de parafiscale voordelen van beroepssporters en sportclubs. 

   

  Er zijn enkele voorstellen hangende bij verschillende partijen binnen de nieuwe regering. SP.A wil een volledige afschaffing van de parafiscale voordelen, bij CD&V zoeken ze liever een gulden middenweg en Open VLD heeft nog een ander systeem in gedachten.

   

  Maar het is duidelijk: er zal iets gedaan worden om ook topsporters een eerlijke bijdrage te laten leveren. Dat staat alvast in het regeerakkoord, maar moet dus nog uitgewerkt worden door de bevoegde ministers. Die worden morgen bekendgemaakt. 

   

  Hoogstwaarschijnlijk zal dat het voorstel van CD&V worden, de gulden middenweg. Geen volledige afschaffing van het systeem dus.

  Niet enkel voor voetbalclubs

  Er werd  in het verleden ook reeds met clubs gesproken over het regeringsvoorstel en er waren ook hoorzittingen in het parlement met de Pro League.


  De Pro League diende toen een tegenvoorstel in, maar dat werd niet goed bevonden door het parlement.


  Het besef dat er iets kan veranderen is er wel bij de Pro League, dat onder anderen Michel Maus al aanstelde in het dossier.


  Het nieuwe voorstel omtrent de parafiscale voordelen gaat evenwel niet enkel om het voetbal, maar gaat ruimer. Zodat de kleinere clubs en jeugdclubs er niet de dupe van worden.