Tampa Bay maakt nu wel favorietenrol waar en pakt z'n 2e Stanley Cup

  De Tampa Bay Lightning wonnen de best-of-7-finale van de Dallas Stars met 4-2.

  Tampa Bay Lightning heeft de National Hockey League (NHL) gewonnen. In de best-of-7-finale van de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie ging Dallas Stars een 4e keer voor de bijl: 2-0 en zo 4-2. Het is de 2e keer in de geschiedenis dat Tampa Bay de prestigieuze Stanley Cup, de bijhorende trofee, wint. De vorige triomf was in 2004, in 2015 verloor Tampa Bay de finale.

  Het meest ongewone NHL-seizoen uit de geschiedenis, door de coronapandemie bijna volledig in quarantaine gespeeld, heeft dan toch zijn bubbelkampioen. In sportcomplex Rogers Place in Edmonton, Canada, zorgden vedette Brayden Point - met z'n 14e play-offgoal - en Blake Coleman met elk een doelpunt voor een 4e beslissende overwinning in de finale tegen Dallas Stars. Doelman Andrej Vasilevski deed de rest.

   

  De sportarena was leeg, maar toch barstte er een feestje los bij Lightning, dat zo jaren van play-offmiserie en 2 maanden isolatie achter zich liet. Tampa Bay was gedurende de hele finale dominant, terwijl Dallas gehinderd werd door een gebrek aan discipline en te veel blessureleed.

   

  Eindelijk konden de Lightning, de voorbije jaren vaak de gedoodverfde titelfavoriet, de mislukte play-offs van de voorbije 4 jaar doorspoelen. Van de pijnlijke exits was die van vorig jaar een nachtmerrie: als reguliere beste met een recordaantal zeges werd de topclub in de 1e ronde met 4-0 weggezet door Columbus Blue Jackets.

   

  Victor Hedman van Tampa Bay, goed voor 10 goals en 13 assists in 26 duels, werd uitgeroepen tot MVP van de play-offs. De Zweed kreeg de Conn Smythe-trofee. (lees voort onder de tweet)

  NHL-bubbel werkt: geen positief geval bij spelers/coaches/staf

  De coronabubbel - in de Canadese steden Toronto en Edmonton - werkte in de NHL. Meer dan 31.000 tests leverden geen enkel positief geval op bij spelers, coaches of staf. Slechts enkele medewerkers van de bubbelhoreca liepen tegen de coronalamp, maar nooit was de competitie in gevaar.

   

  De NHL heeft 1 december vooruitgeschoven om aan het nieuwe seizoen te beginnen, maar dat kan ook later die maand of januari worden. Daarvoor blijft de onzekerheid omtrent de coronacrisis te groot.

  Tweets met hoogtepunten: