Sportdokters roepen op: "Draag mondmasker voor en na de match en houd afstand"

  Wielrenners Greg Van Avermaet en Oliver Naesen zoals het moet: met een mondmasker op hun snoet.

  Medische verenigingen als Gezond Sporten Vlaanderen (GSV) en SKA (Sport- en Keuringartsen) sporen alle groepssporters aan om de coronaregels strikter na te leven. "Houd afstand en draag een mondmasker", klinkt het. "Doen veel sporters dat niet, dan is het straks afgelopen met competities en trainingen."

  "Diverse teams van uiteenlopende competities zijn geheel of deels besmet
  geraakt met corona. Ze hebben niet per se met onverantwoord gedrag te maken, maar ze stemmen tot nadenken", vinden de sportartsen en Gezond Sporten Vlaanderen.

   

  "Besmettingen hebben zelden met de trainingen of wedstrijden zelf te maken. De contacten tijdens de meeste sporten zijn te kort om het virus over te dragen. Natuurlijk moet je onnodig contact tijdens het sporten (high fives, knuffels, ...) vermijden. Hoe minder contact, hoe te lager het risico."

   

  "Het probleem is wat te veel sporters voor, tijdens rustpauzes of na groepsactiviteiten doen: carpoolen, drukke kleedkamers gebruiken, zingend, dansend of knuffelend overwinningen vieren, op café gaan zonder afstand en lange gesprekken voeren zonder masker. Dat moet stoppen!"

  Het advies:

  Sporters moeten voor, tussen en na sportsessies:

  • anderhalve meter afstand houden
  • een mondmasker dragen
  • handen wassen

   

  SKA en GSV vragen sporters ook om hun bubbel buiten hun sportactiviteiten voorlopig niet uit te breiden.

   

  Trainers en andere clubverantwoordelijken moeten er streng op toezien dat sporters:

  • voor, tussen en na sportsessies afstand houden en mondmaskers dragen
  • kleedkamers alleen gebruiken als het niet anders kan (vanwege de koude bijvoorbeeld)
  • in de kleedkamer minstens 7m²  per persoon reserveren (de oppervlakte van een cirkel met een straal van 1,5 m). Gebruik kleedkamers desnoods in shifts
  • bij het omkleden een mondkapje dragen 
  • Houd besprekingen bij voorkeur buiten
  • zoveel mogelijk apart naar de training of wedstrijd komen
  • kantinepersoneel kan bekers gebruiken zodat fans buiten kunnen drinken

   

  Supporters wordt gevraagd afstand te houden of een mondkapje te dragen, drukke kantines te mijden en geen trainingen bij te wonen als dat niet moet.

  "Het is nog niet te laat"

  "Het is niet te laat, maar het scheelt niet veel", waarschuwen SKA en GSV. "We blijven ervoor pleiten dat mensen zoveel mogelijk sportgelegenheden behouden, maar nu dreigt dat fout te lopen."

   

  "Er staan levens op het spel, niet zozeer onder de twintigers of dertigers die almaar vaker besmet raken, maar wel bij de risicopersonen die via sporters besmet raken."

   

  "COVID-19-patiënten die genezen, hebben soms blijvende longschade of moeten maandenlang revalideren. Ook de leefbaarheid van de sportsector staat op het spel. Als die weer in lockdown moet, dan zullen veel sportorganisaties harde financiële klappen krijgen."

  Er staan levens op het spel, ook die van de sportsector.