Oliver Naesen: "Die gasten van Sunweb namen geen meter over, echt klote"

  Oliver Naesen was mee met de goede vlucht, maar bleef met lege handen achter.

  Drie Belgen in de top 10 van de 19e Touretappe, maar geen prijs. Balen dus voor Jasper Stuyven (3e), Greg Van Avermaet (4e) en Oliver Naesen (5e). "Iedereen in de kopgroep had kunnen winnen, je moest alleen het juiste lootje trekken", zegt Naesen.

  Oliver Naesen: "Chapeau voor Sunweb, maar het was zeer frustrerend"

  Oliver Naesen kon zich vandaag eindelijk eens mengen in de debatten voor de ritzege. De ontgoocheling om de gemiste kans is dan ook groot. "Dit wil je liever niet, maar er is niks aan te doen. Het is spijtig. Het was een beetje een loterij."

   

  "Die gasten van Sunweb namen geen meter over. Trentin gaf er toen een snok aan en dat sneed bij iedereen de adem af.  Het was een heel sterke counter van Andersen, maar als je nooit overneemt dan is dat echt klote voor de rest van de groep."

   

  "Sunweb heeft het ploegenspel perfect gespeeld. Het systeem van Peter Post (voormalig ploegleider, red.): overal zitten, nergens rijden en winnen. Chapeau voor die mannen, maar het was zeer frustrerend. Net zoals die strijd voor groen. Het klinkt als een hoop excuses, maar het is heel frustrerend."

   

  Naesen had zijn wat kleurloze Tour vandaag glans kunnen geven, maar meer dan de 5e plaats zat er uiteindelijk niet in. "Ik was geen topfavoriet aan de start, maar ik had kunnen winnen."

   

  "Iedereen in die kopgroep had kunnen winnen. Je moest alleen het juiste lootje trekken. Je moet natuurlijk ook goed zijn, maar als je niet goed was, dan zat je ook niet in de kopgroep."

  Greg Van Avermaet: "Ik heb het wat verkeerd ingeschat"

  Ook Greg Van Avermaet bleef met lege handen achter. "Je hoopt dan natuurlijk op veel meer dan de vierde plaats. Het was een beetje een eigenaardige finale waar Trentin het probeerde en iedereen een beetje à bloc zette. Daarna reageerde Andersen, hij nam meteen 20 seconden en dan weet je dat het moeilijk wordt om hem terug te halen."

   

  Van Avermaet leek verrast door de aanval van zijn CCC-ploegmaat Matteo Trentin. "Het was niet afgesproken dat hij iets ging proberen. Het was een kleine helling en hij dacht wellicht dat het het goede moment was om weg te rijden."

   

  "Er zat veel snelheid op, want iedereen moest vol aan de bak. Maar hij weet ook dat hij nog een beetje voor die groene trui aan het rijden is en dan weet je dat Sagan en Bennett ook gaan reageren."

   

  "Toen Trentin vol aanzette, was iedereen tevreden dat hij nog mee was. Andersen ging op het juiste moment en hij was meteen weg. Ik heb het nog geprobeerd, maar 30 seconden dichtrijden op iemand die voluit gaat, is niet simpel. Het was heel moeilijk om nog iets te organiseren. Andersen liep alsmaar verder uit en toen wist je dat het voor de tweede plaats was."

   

  "Ik ben er een paar keer dicht bij geweest in deze Tour. Dit was de derde keer. Het was leuk om nog eens voor de winst te rijden. Dat deed al deugd, maar ik denk dat ik het wat verkeerd ingeschat heb. De sterkste man is op het juiste moment gegaan."

  Dries Devenyns: "Groen in Parijs zou fantastisch zijn"

  Dries Devenyns was naast Naesen, Van Avermaet en Stuyven de 4e landgenoot in de kopgroep. Meteen ook de enige Belg die niet ontgoocheld was, want zijn opdracht was de groene trui van Sam Bennett beschermen.

   

  "Dat is goed gelukt, we zijn er al even mee bezig. We vinden dat Sam de sterkste is, maar er kan altijd een mechanisch probleem ontstaan. Hoe meer punten er weg zijn, hoe minder er ingehaald kunnen worden."

   

  "Eens we vooruit waren, zat Bennett op het wiel van Sagan en ik heb Matteo Trentin geviseerd. Iedereen mocht wegrijden, behalve die twee. Soms werkt het zo, op de zekerheid spelen."

   

  Bennett is zo alweer een stap dichter bij het groen is Parijs. "De kansen worden elke dag groter. Morgen is het nog opletten voor de tijdslimiet en zondag moet hij overeind blijven op de Champs Élysées en nog enkele punten nemen. In zijn eerste Tour het groen pakken in Parijs zou fantastisch zijn voor Sam."

  Jasper Stuyven: "Andersen zette op het juiste moment aan"

  Jasper Stuyven was als 3e de beste Belg in de 19e rit. Voor de 6e keer al in deze Tour eindigde hij in de top 10. Maar opnieuw dus geen ritzege. "Ik moest gokken in die finale. Er zaten heel wat koppeltjes vooraan en dan had je ook nog die strijd voor groen die speelde”, zegt Stuyven.

   

  “Iedereen kijkt naar elkaar en dat is ambetant. Natuurlijk was het ideaal geweest als ik ook een ploegmaat mee had in dat groepje, maar dat was dus niet het geval."

   

  "Andersen wist zijn moment weer goed uit te kiezen. Ik was ook aan het wachten op mijn moment, maar het duurde te lang vooraleer het stil viel en toen was hij plots weg.”

   

  “Hij zette echt op het juiste moment aan, net na die aanval van Trentin. Greg en Matteo reden niet echt samen, maar dat weten we al langer dan vandaag. Devenyns reed ook niet echt voor Bennett, vond ik. Alleen Bauer reed voor Mezgec, maar alleen rijd je het gat niet toe."

   

  "Kijk, dit was nog mijn enige echte kans op ritwinst. Ik keer naar huis zonder zege. Ik vervloek de Tour niet, maar dit jaar verliep het niet echt ideaal. Nu goed, alles op het najaar. Er volgen nog veel mooie wedstrijden. Ik voel me nog goed, ook al zijn we in de 3e week en dat geeft toch wel vertrouwen."

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1/>Brest - Landerneau197.8 kmAlaphilippeAlaphilippe
  2/>Perros-Guirec - Mûr-de-Bretagne183.5 kmvan der Poelvan der Poel
  3/>Lorient - Pontivy182.9 kmMerliervan der Poel
  4/>Redon - Fougères150.4 kmCavendishvan der Poel
  5Changé - Laval27.2 kmPogacarvan der Poel
  6/>Tours - Châteauroux160.6 kmCavendishvan der Poel
  7/>Vierzon - Le Creusot249.1 kmMohoricvan der Poel
  8/>Oyonnax - Le Grand-Bornand150.8 kmTeunsPogacar
  9/>Cluses - Tignes144.9 kmO'ConnorPogacar
  10/>Albertville - Valence190.7 kmCavendishPogacar
  11/>Sorgues - Malaucène198.9 kmvan AertPogacar
  12/>Saint-Paul-Trois-Châteaux - Nîmes159.4 kmPolittPogacar
  13/>Nîmes - Carcassonne219.9 kmCavendishPogacar
  14/>Carcassonne - Quillan183.7 kmMollemaPogacar
  15/>Céret - Andorra la Vella191.3 kmKussPogacar
  16/>El Pas de la Casa - Saint-Gaudens169 kmKonradPogacar
  17/>Muret - Col du Portet178.4 kmPogacarPogacar
  18/>Pau - Luz Ardiden129.7 kmPogacarPogacar
  19/>Mourenx - Libourne207 kmMohoricPogacar
  20Libourne - Saint-Émilion30.8 kmvan AertPogacar
  21/>Chatou - Parijs108.4 kmvan AertPogacar