Wiggins: "Natuurlijk kan Wout van Aert grote ronde winnen, dat kon al deze Tour"

  Bradley Wiggins is gastcommentator voor Eurosport in de Tour. De Tour-winnaar van 2012, die geen blad voor de mond neemt, heeft ook een dagelijkse podcast. Daarin stak hij na de Alpenrit van gisteren de loftrompet over Wout van Aert, 3e na 5 Alpencols. "Van Aert is fenomenaal en lijkt met de dag beter te worden. Hij laat me sprakeloos achter. Hij kon deze Tour winnen."

  Ineos Grenadiers redde gisteren (een beetje) zijn Tour met een dubbelklapper; Michal Kwiatkowski en teammaat Richard Carapaz gingen arm in arm over de streep in La-Roche-sur-Foron. Meesterknecht Van Aert voor gele trui Primoz Roglic ging na 2 cols van 1e categorie, 1 van 2e en de laatste buiten categorie nog de bonificatieseconden van de 3e wegpakken in het elitegroepje.

   

  Bradley Wiggins, gastheer Graham Willgoss en presentatrice Orla Chennaoui staken hun bewondering niet onder stoelen of banken voor de Belg van Jumbo-Visma in The Bradley Wiggins Show. Willgoss noemt "Van Aert de verzekeringspolis" van Roglic.

   

  Wiggins pikte in: "Hij vernederde de anderen in dat groepje met die sprint en won met een straat voorsprong. Van Aert is fenomenaal. Ze waren daar nog maar met een klein groepje. Als je je daarop baseert, dan is het antwoord op de vraag of hij een grote ronde kan winnen in de toekomst: "Natuurlijk, kan hij dat". Hij had deze Tour kunnen winnen, als hij wou."

   

  "Hij lijkt nog elke dag beter te worden. Als je ziet welk werk hij verzet in de bergritten. Hij is naar de Tour gekomen om het team te helpen en ritten te winnen in de sprint. En dat enkele weken geleden nadat hij al Sanremo en de Strade Bianche had gewonnen. Hij staat er. Hij is fenomenaal, Ik vind er geen woorden meer voor."

  "De grote vraag over Van Aert is: wat doet de Don King van de koers, Patrick Lefevere?"

  Van Aert is bovendien nog maar net 26. Wiggins stelt zich nu 1 vraag: "Het is dé grote vraag: hoe lang zal het duren voor de Don King van het wielrennen, Patrick Lefevere, hem zal proberen binnen te halen? Van Aert is de droom van Quick Step, de verlosser na Tom Boonen, al was dat veel meer een klassiek type."

   

  Wiggins gelooft evenwel niet dat het Lefevere zal lukken. "Om te beginnen zal hij hem niet genoeg kunnen betalen. En ik zie het ook zo: als hij toch naar Quick Step zou gaan, is dat voor de klassiekers. Dan wordt dat zijn carrièrepad. Ik denk dat Jumbo, of Trek, of waar hij ook naartoe gaat, met hem de focus zullen leggen op rittenkoersen."

   

  Van Aert ligt nog tot 2021 vast bij Jumbo-Visma, Wiggins weet niet wat de toekomst zal brengen. "Na dit topseizoen zal zijn contract opgewaardeerd worden. Jumbo zal hem willen houden, maar hij is begeerd wild."

  Patrick Lefevere.

  "Jumbo-Visma-teambaas moet zwijgen over percentages"

  Van Aert is alvast goed op weg om met Jumbo-Visma de Tour te winnen in hoofde van Roglic. Teambaas Richard Plugge vertelde aan Eurosport dat hij 90 tot 95 procent zeker is dat zijn Sloveen de Tour wint.

   

  "Stom", vindt Wiggins die uitspraak. "Waar haalt hij dat cijfer? Er zijn geen percentages? Roglic kan ook zomaar crashen. Kijk naar Marc Hirschi. Dus hou je mond. Het gaat om hem (Roglic), niet om jou (Plugge). Blijf gewoon doen wat je aan het doen bent. Plugge deed goed werk om alles op poten te zetten, maar stop met dat reflecteren. Kijk nog niet naar Parijs, neem het stap per stap. Roglic is de beste man om het tot een goed einde te brengen. Hij was zo sterk op die gravelsectie."  

  Luister naar The Bradley Wiggins Show, na 8'55" gaat het over Van Aert: